ŠTA JE SLEDEĆI KORAK? Netanijahu otkrio dalje planove u vezi sa zakonom o pravosuđu

Tanjug 06. 08. 2023. u 20:56

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da će raditi na zakonu kojim će biti promenjen odbor koji bira sudije, u vreme kada se u Izraelu održavaju protesti zbog usvajanja zakona koji bi Vrhovnom sudu mogao da oduzme mnoga ovlašćenja.

Foto: Tanjug/AP Photo

Netanijahu je, upitan o narednoj fazi u vezi sa zakonom o pravosuđu, rekao da će ona verovatno biti vezana za sastav odbora koji bira sudije, preneo je Rojters.

- To je u suštini ono što je ostalo. Jer o drugim stvarima mislim da ne bi trebalo da donosimo zakone - rekao je Netanijahu za Blumberg, ne navodeći detalje.

On je dodao da ne želi vladu koja bi intervenisala kada je reč o odlukama koje donosi Centralna banka i poručio da će razmisliti o tome da zatraži od sadašnjeg guvernera da ostane na toj funkciji.

Planirana revizija pravosuđa izazvala je proteste u Izraelu i kritike na račun vlasti, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Vladajuća koalicija u julu ove godine usvojila je zakon kojim je ukinula ovlašćenje suda da poništava odluke vlade na osnovu radnji koje su ocenjene kao "nerazumne".

BONUS VIDEO: RUSIJA: Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

Pogledajte više