RACIJA POLICIJE U JAPANU: Tužioci upali u kancelarije zamenika ministra spoljnih poslova

Đ.G.

04. 08. 2023. u 07:47

TUŽIOCI su izvršili pretres u kancelarijama poslanika vladajuće Liberalno-demokratske partije i zamenika ministra inostranih poslova u Parlamentu Masatošija Akimota zbog sumnje da je primao mito u velikom iznosu, izvestio je NHK.

Foto: Profimedia

Akimoto je osumnjičen da je primio mito od "nekoliko desetina miliona jena" (nekoliko stotina hiljada dolara) od kompanije Japan Vind Development, koja razvija projekte energije vetra na moru. Japanska vlada promoviše energiju vetra, između ostalog, kako bi dekarbonizirala svoj energetski sistem. Kompanija je pokušala da učestvuje na vladinim tenderima, ali nije uspela da pobedi.

Zatim je u februaru prošle godine Akimoto, koji se smatra jednom od ključnih ličnosti u oblasti zakonodavstva i promocije obnovljivih izvora energije, pokrenuo pitanje u parlamentu o potrebi revizije standarda za takve tendere. Kao rezultat toga, standardi su revidirani.

Akiomoto je 2017-2018. bio zamenik ministra za javno zemljište i saobraćaj u Parlamentu. U 2019. godini imao je istaknutu ulogu u kreiranju zakonodavstva o korišćenju pomorskog prostora za razvoj obnovljive energije. Od prošle godine je na funkciji skupštinskog zamenika ministra spoljnih poslova, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA - Vatra je uništila sve pred sobom

Pogledajte više