"POČINJEMO DA OSEĆAMO EFEKTE STVARNOSTI" Micotakis traži više koraka zbog klimatskih promena

Tanjug 27. 07. 2023. u 15:27

GRČKI premijer Kirijakos Micotakis izjavio je danas da Grčka treba da preduzme više koraka u borbi protiv efekata klimatskih promena, nakon što su Grčku pogodili šumski požari.

Foto AP

On je rekao da Grčka treba da reformiše način gašenja požara i politiku prevencije, kao i da učini više za ublažavanje uticaja klimatskih promena. Micotakis je, tokom sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, kazao da je klimatska kriza možda realnost, ali da ne može biti izgovor.

- Naša zemlja bi trebalo da preduzme više koraka... da bude spremna da ublaži, koliko je to moguće, efekte stvarnosti koju mi već počinjemo da osećamo, a to bi moglo imati dramatične efekte na mnoge različite aspekte našeg ekonomskog i društvenog života - istakao je Micotakis.

U požarima širom Grčke, koje pojačavaju jaki vetrovi i temperatura viša od 40 stepeni Celzijusa, sinoć su nastradale još dve osobe u centralnoj Grčkoj, čime se broj poginulih u požarima popeo na pet.

Vatrogasci su saopštili da je do sada tokom godine bilo više od 500 šumskih požara širom zemlje. Dok su letnji požari uobičajeni u Grčkoj, naučnici kažu da je više temperature i suvo vreme pretvaraju u mediteransko žarište klimatskih promena.

Pogledajte više