NEZAKONITO OMETAJU PLOVIDBU REKOM: Ministarstvo pravde SAD tuži Teksas

Tanjug 25. 07. 2023. u 00:04

AMERIČKO Ministarstvo pravde tužilo je danas Teksas zbog plutajućih barijera koje je ta savezna država postavila na reci Rio Grande kako bi blokirala dolazak migranata iz Meksika.

Foto AP

- Izgrađeni su objekti na plovnoj vodi Sjedinjenih Država, bez odobrenja korpusa - navelo je Ministarstvo pravde, prenosi Rojters.

Američki tužilac Zapadnog okruga Teksasa Džejmi Esparza zapretio je da će preduzeti pravni postupak u pismu poslatom prošle nedelje republikanskom guverneru Gregu Abotu.

Esparza je rekao da velike plastične plutajuće barijere postavljene ranije ovog meseca u blizini grada Igl Pas nezakonito ometaju plovidbu rekom.

Abot je u ponedeljak poslao pismo predsedniku Džozefu Bajdenu, optužujući ga da nije sproveo zakone o imigraciji i da je izazvao "rekordni nivo ilegalne imigracije".

- Teksas će vas videti na sudu, gospodine predsedniče - napisao je Abot.

Broj migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice između SAD i Meksika opao je otkako je Bajden u maju primenio novu restriktivnu politiku azila. Uprkos tome, u junu je uhapšeno oko 100.000 ljudi, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: RUSIJA: Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

Pogledajte više