GOMILAJU SNAGE NA MORU: Kineska flota na korak do Tajvana

Novosti Onlajn

17. 07. 2023. u 15:21

REKORDNIH 16 kineskih ratnih brodova primećeno je u vodama oko Tajvana krajem prošle nedelje, izvestilo je tajvansko ministarstvo odbrane, što je, kako su analitičari rekli, "najnoviji znak kampanje zastrašivanja od strane kineske vladajuće Komunističke partije".

Foto Kineska vojska

- To je rastući vojni napor - rekao je za Si-En-En Karl Šuster, analitičar sa Havaja i bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke Pacifičke komande. 

Kineska vladajuća Komunistička partija smatra Tajvan svojom teritorijom iako ga nikada nije kontrolisala i provela je decenije pokušavajući da ga diplomatski izoluje. Peking nije isključio upotrebu sile za preuzimanje kontrole nad ostrvom.

Kineski državni mediji pohvalili su pomorsku aktivnost u nedelju, ističući da je „oboren rekord po broju plovila raspoređenih na vežbama u regionu“. Šuster je rekao da očekuje da Kina nastavi da povećava pritisak na Tajvan.

- Videćemo još ovakvih vežbi, a sledeće godine one će biti složenije i veće u pogledu uključenih jedinica i obima njihovih aktivnosti - rekao je on.

BONUS VIDEO: BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI - Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

(Indeks)

Pogledajte više