"CRNOMORSKA INICIJATIVA UŠLA JE U ISTORIJU": Poručio je Erdogan uoči odlaska u posetu državama Persijskog zaliva

Novosti onlajn

17. 07. 2023. u 13:28

CRNOMORSKA inicijativa „ušla je u istoriju“, sprečila je prehrambenu krizu, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu uoči odlaska u posetu državama Persijskog zaliva.

Foto: EPA

- Ova inicijativa koja je potpisana pre skoro godinu dana, od ovog momenta je ušla u istoriju kao diplomatska pobeda. U okviru inicijative isporučeno je više od 33 miliona tona hrane. Zahvaljujući njoj sprečena je prehrambena kriza u mnogim ugroženim zemljama. Turska je do poslednjeg momenta preduzimala sve napore za spasavanje prehrambenog sporazuma - izjavio je Erdogan.

Turski predsednik je istakao da se uzda u telefonski razgovor sa ruskim liderom Vladimirom Putinom o prehrambenom sporazumu nakon povratka iz posete zemljama Persijskog zaliva.

- Verujem u to da će, uprkos današnjem saopštenju Rusije, moj prijatelj Putin želeti da se realizacija ovog humanitarnog mosta (prehrambenog sporazuma) nastavi - poručio je turski lider.

On je naglasio da se nada da će mu se pružiti šansa da o ovom i mnogim drugim pitanjima porazgovara i lično na sastanku sa Putinom u avgustu u Turskoj.

Erdogan je dodao i da će ministar inostranih poslova Turske Hakan Fidan razgovarati sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o prehrambenom sporazumu.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da su crnomorski sporazumi faktički prestali da važe, deo sporazuma koji se tiče Rusije o prehrambenom sporazumu nije ispunjen.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.

Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

Sporazum je nekoliko puta produžavan, a rok njegovog važenja ističe 17. jula.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZALEPILI SE NA AERODROMSKU PISTU - Klimatski aktivisti protestovali u Hamburgu

Pogledajte više