KENGUR KOJI VOLI DA POZIRA: U Francuskoj kao u Australiji

U Francuskoj je pretoplo ovih dana, pa su stanovnici centralno-zapadnog regiona Gornji Vijen pomislili da je reč o fatamorgani, kada su ih iznenadile scene preslikane iz australijskih savana. Nenadani gost izmamio je simpatične reakcije i namernike prizvao da odmah iz džepova i torbi izvuku mobilne telefone, da ga slikaju za uspomenu.

Foto Privatna arhiva

Reč je o patuljastoj vrsti kengura, valabiju, koji je slobodno skakutao putevima, šumarcima i stazama oko mesta Sent  Ire La Perš u pomenutom regionu.

Kenguri, naravno, ne žive u ovom delu sveta, a misterija je brzo razrešena, kada je jedan vlasnik farme prijavio nestanak ove životinje. Na svom posedu čuva još i lame, kamile i magarce. Čuvanje valabija je dozvoljeno u Francuskoj, uz uslov dobijanja posebne dozvole od policijske prefekture.

Kengur visok oko jednog metra ne haje za poteru i uživa u konačno pronađenoj slobodi. Ljudi koji ga susreću kaže da se kreće u krugu od dva do tri kilometra, da je znatiželjan, ali i neuhvatljiv.

Bilo je i vozača koji bi nabasali na njega na putu, a kada bi izašli da ga fotografišu, zastao bi na trenutak, kao da pozira, a onda bi u dva skoka nestao u zelenilu. Jednom bicklisti je pošlo za rukom i da snimi kraći film, na kome se valabi nećka kojim će putem krenuti na raskrsnici.

Jednoj porodici ušao je i u baštu, a njihovom iznenađenju nije bilo kraja kada su ga ugledali sat pre ponoći. Njihov pas je zalajao, pa je kengur pobegao.

Bilo je i šaljivih komentara, a jedan očigledno nesuđeni putnik za Peti kontinent ostavio je i poruku da je dobro što je ovog leta odustao od puta, jer je kengura pronašao i u svom rodnom kraju. Vlasti skreću pažnju građanima da se ne boje, jer se ne radi o opasnoj životinji. Dok je ne uhvate, skakutaće i dalje, zabavljati i iznenađivati namernike.

Pogledajte više