ADVOKAT TVITERA PRETI TUŽBOM: "Meta" nam je ukrala poslovne tajne

Novosti online 09. 07. 2023. u 13:54

TVITER je najavio tužbu protiv kompanije "Meta" Marka Zakerberga, u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, navodeći da je ta kompanija ukrala njihove poslovne tajne prilikom kreiranja nove aplikacije za razmenu poruka Treds.

FOTO: Tanjug/AP

"Meta" je prošle srede predstavila aplikaciju Treds kao konkurentu Tvitera koji vodi milijarder Ilon Mask. Izvršni direktor "Mete" Mark Zakerberg izjavio je da se više od 30 miliona ljudi prijavilo za aplikaciju u roku od 24 sata, što je manje od jedne desetine od procenjenih 350 miliona korisnika Tvitera.

Advokat koji zastupa Tviter, Aleks Spiro, u pismu upućenom Zakerbergu, optužio je "Metu" za "sistemsko, namerno i nezakonito prisvajanje poslovnih tajni Tvitera i druge intelektualne svojine", piše "Fajnenšel tajms".

U pismu su iznete tvrdnje da je "Meta" angažovala desetine bivših zaposlenih na Tviteru koji imaju pristup visoko poverljivim informacijama o platformi, od kojih su "mnogi nepropisno zadržali dokumente i elektronske uređaje". "Meta" je, dakle, radnicima naložila da naprave Treds, čime su prekršili državne i savezne zakone, tvrde iz Tvitera.

Portparol "Mete" Endi Stoun naveo je, u objavi na Tredsu, da niko u inženjerskom timu te društvene mreže nije bivši radnik Tvitera.

Mask, koji je kupio Tviter za 44 milijarde dolara u oktobru, odgovorio je korisniku Tvitera koji je podelio vest o osnivanju nove aplikacije: "Konkurencija je u redu, varanje nije".

Nova Zakerbergova aplikacija, Treds, omogućiće korisnicima da objavljuju tekstualni sadržaj u realnom vremenu, lajkuju objave i dele ih međusobno, prenosi RT Balkan.

BONUS VIDEO: „NE MOŽEMO VIŠE DA SE BORIMO“: Stotine traktora zajedno sa farmerima blokirali ulice Madrida

Pogledajte više