PORAŽAVAJUĆI IZVEŠTAJ PENTAGONA: Broj samoubistava u američkoj vojsci porastao na 94 ove godine

Đ.G.

04. 07. 2023. u 07:44

AMERIČKA vojna samoubilačka kriza ne pokazuje znake popuštanja, pošto su se aktivni američki vojnici ubijali po stopi od više od jednog dnevno u prvom kvartalu ove godine, što je 25 odsto više od tempa iz 2022. godine, pokazao je novi izveštaj Pentagona.

Foto AP

Broj samoubistava aktivnih lica porastao je na 94 u periodu januar-mart sa 75 u istom kvartalu godinu dana ranije, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane (DOD) u svom najnovijem izveštaju o trendu. Ukupan broj je bio najveći za bilo koji tromesečni period od kvartala april-jun 2021. godine, kada je bilo 97 vojnih samoubistava.

Ministarstvo odbrane je „potpuno posvećeno sprečavanju samoubistava u našoj vojnoj zajednici“, navodi se u izveštaju Pentagonove kancelarije za prevenciju samoubistava. „Svaka samoubistvena smrt je tragedija“.

Samoubistva u vojsci su naglo porasla u dve i više decenije otkako je počeo američki „rat protiv terorizma” nakon terorističkih napada u septembru 2001. na Svetski trgovinski centar i Pentagon. Bilo je skoro 29 samoubistava na 100.000 vojnika 2020. godine, u odnosu na 17,5 deceniju ranije.

Broj aktivnih vojnika ne uključuje rezerviste ili veterane. Skoro 17 bivših američkih vojnika se ubije svakog dana, u proseku, prema vladinim podacima. U poslednjem kvartalu bilo je 41 samoubistvo od strane rezervista, nepromenjeno u odnosu na godinu dana ranije.

U aktivnim činovima, samoubistva među trupama američke vojske u periodu januar-mart skočila su za 32% u odnosu na godinu ranije, na 49. Korpus marinaca je tako veći porast, sa brojem samoubistava koji je porastao za 75%, na 14.

Pentagon je tražio načine da preokrene trend – do sada bezuspešno. Savetodavno veće Ministarstva odbrane preporučilo je u februaru da američka vojska preduzme takve korake kao što je zabrana kupovine oružja vojnicima mlađim od 25 godina i uvođenje sedmodnevnog perioda čekanja na prodaju municije.

Broj samoubistava u aktivnoj službi premašio je 300 za svaku od prethodnih pet godina, a ukupan broj u prvom kvartalu stavlja vojsku na korak da se približi cifri od 400 takvih smrtnih slučajeva 2023. godine, preneo je RT.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pogledajte više