KATASTROFALAN PODATAK IZ AMERIKE: Smrtnost majki u SAD se više nego udvostručila tokom dve decenije

Tanjug

03. 07. 2023. u 18:53

SMRTNOST majki, koja se definiše kao smrt tokom trudnoće ili do godinu dana posle toga, širom SAD se udvostručila tokom dve decenije, ali su u tom smislu neke države, i rasne ili etničke grupe unutar njih, prošle gore od drugih, objavio je danas časopis Američkog medicinskog udruženja.

Foto: Profimedia

Porast smrtnosti odvijala se nejednako, jer su, primera radi, crnkinje umirale po najvišim stopama u zemlji, dok je najveći porast zabeležen kod majki američkih Indijanaca i domorodaca Aljaske, preneo je AP.

Među bogatim nacijama, SAD imaju najveću stopu smrtnosti majki, koja se definiše kao smrt tokom trudnoće ili do godinu dana nakon toga, a uobičajeni uzroci odnose se na prekomerno krvarenje, infekcije, bolesti srca, samoubistvo i predoziranje lekovima.

Nalazi su izneseni u novoj studiji u okviru koje su straživači posmatrali smrtnost majki između 1999. i 2019. godine, ali ne i nagli porast pandemije, za svaku državu i pet rasnih i etničkih grupa.

-To je poziv svima nama da razumemo osnovne uzroke - da shvatimo da se nešto od toga odnosi na zdravstvenu zaštitu i pristup toj oblasti, ali mnogo toga se odnosi na strukturalni rasizam, kao i politike i procedure koje mogu sprečiti ljude da budu zdravi, rekla je jedna od autorki studije dr Alison Brajant, koja je i viši medicinski direktor za zdravstvenu jednakost u preduzeću Mas s General Brigham.

Ona i kolege iz pomenutog preduzeća i Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju na Univerzitetu u Vašingtonu, započeli su sa vitalnim nacionalnim statističkim podacima o umrlim i živorođenim, a potom su koristili proces modeliranja kako bi procenili smrtnost majki na svakih 100.000 živorođenih.

Studija je pokazala da visoke stope smrtnosti majki nisu ograničene na jug, već se protežu i na regione poput Srednjeg zapada i država kao što su Vajoming i Montana, koje su imale visoke stope za više rasnih i etničkih grupa u 2019. godine.

Pogledajte više