"LAŽNA FORMULA MIRA" Zaharova poručila - Pokušaji da se reši sukob u Ukrajini bez učešća Rusije osuđeni na propast

Novosti onlajn

28. 06. 2023. u 17:24

POKUŠAJI utvrđivanja ishoda ukrajinskog sukoba na tzv. mirovnom samitu bez učešća Rusije osuđeni su na propast, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ruskinja Marija Zaharova, komentarišući pokušaje Zapada da ubedi zemlje globalnog juga da učestvuju na tzv. mirovnom samitu o Ukrajini.

Foto: EPA

Ona je dodala da se ne može verovati rečima koje će tamo biti izgovorene.

- Pozivamo odgovorne države koje istinski teže miru i iskazuju spremnost da igraju konstruktivnu ulogu u pronalaženju političkog i diplomatskog rešenja sukoba, da ne učestvuju u ovom poduhvatu, koji predstavlja provokaciju. Vaše prisustvo na samitu je neophodno Zapadu samo da bi se stvorio privid široke podrške njegovom ishodu, a to će samo odložiti izglede za mirno rešenje - primetila je Zaharova.

Prema njenim rečima, zadatak tzv. mirovnog samita je da „promoviše lažnu ‘formulu mira’ Vladimira Zelenskog i pokuša da ubedi ceo svet da on nema alternativu“.

Početkom juna je izvor u Moskvi primetio da „mirovni samit“ koji Zelenski pokušava da sazove ima toliko veze sa mirovnim rešenjem koliko i njegova „formula mira“, a svako ko pristane da učestvuje u njemu automatski će biti pristalica nastavka oružanog sukoba.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pogledajte više