INDIJA ŽELI AFRIČKI SAVEZ U G20: Pravi korak ka pravednijem, inkluzivnijem i participativnom svetskom poretku

Novosti online 18. 06. 2023. u 18:34

INDIJSKI premijer Narendra Modi predložio je da na predstojećem samitu G20 u septembru Afrička unija postane stalni član grupe, piše Tajms of Indija, pozivajući se na zvanične izvore.

Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Indija 2023. godine predsedava G20 i planira da bude domaćin samita na visokom nivou u septembru. Prema pisanju lista, Afrička unija je zatražila od Modija da traži uključivanje u G20. Zauzvrat, indijski premijer je poslao pisma sa odgovarajućim predlogom liderima zemalja i udruženja, uključenih u G20.

 - Premijer igra vodeću ulogu po ovom pitanju i aktivno podržava i promoviše ideju (da se Afrička unija uključi u G20). Ovo će biti pravi korak ka pravednijem, inkluzivnijem i participativnom svetskom poretku i globalnom upravljanju. Modi je aktivni pristalica toga da se poveća uloga zemalja globalnog juga, posebno afričkih, na međunarodnim platformama - rekao je izvor.

Kako je u martu rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle sastanka ministara spoljnih poslova G20, zemlje asocijacije su se saglasile da Afrička unija postane punopravni član G20.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pogledajte više