NATO NEĆE UČESTVOVATI U SUKOBU U UKRAJINI: Stoltenberg se ne slaže sa svojim prethodnikom

Novosti onlajn

16. 06. 2023. u 10:50

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ne slaže se sa izjavom svog prethodnika na toj funkciji Andersa fog Rasmusena koji je rekao da bi neke zemlje Alijanse mogle samostalno da pošalju vojsku u Ukrajinu.

FOTO: AP/Tanjug

- To je njegova analiza. Međutim, Alijansa je jasno saopštila da neće učestvovati u sukobu. Podržavamo Ukrajinu oružjem i municijom kako bi ona mogla da realizuje svoje pravo na samoodbranu - rekao je Stoltenberg u intervjuu za francusku televiziju „Frans 5“.

On je takođe isključio mogućnost da Ukrajina uđe u NATO dok sukob traje.

- Svi saveznici se slažu da će Ukrajina postati članica Alijanse. Ali niko od njih, pa čak ni Ukrajina, ne smatraju da Ukrajina može ući u NATO usred rata. Svi saveznici govore o tome da su vrata Alijanse otvorena. Mi smo to pokazali integrisanjem Švedske i Finske - rekao je generalni sekretar NATO-a.

Upitan da prokomentariše moguće garancije Ukrajini o kojima će se razgovarati na predstojećem samitu u Vilnjusu, Stoltenberg je rekao da se u NATO-u vode diskusije kako bi se sprečilo da se sukob ponovi.

- Vodimo brojne diskusije čiji je cilj da se ovo ne ponovi. Zato naše obaveze prema Ukrajini moraju biti dugoročne - istakao je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona


 

Pogledajte više