IZRAELSKI TENKOVI STIŽU U EVROPU: Tel Aviv prodaje "merkave", tajnoviti su po pitanju mušterija

Tanjug

15. 06. 2023. u 15:51

IZRAEL pregovara o prodaji svog tenka "merkava" sa dve zemlje, od kojih je jedna u Evropi, saopštio je danas zvaničnik Ministarstva odbrane zadužen za izvoz Jair Kulas.

Foto: Depositphotos

To bi bila prva prodaja tog izraelskog naprednog oklopnog vozila u inostranstvu.

On je za list Kalkalist rekao da je potražnja za izraelskim proizvodima rekordna delom zato što pojedine zemlje žele da popune svoje arsenale nakon što su Ukrajini obezbedile oružje za rat sa Rusijom. 

Kao rezultat toga, dodao je, Izrael izvozi viškove sistema koje ranije nije prodavao u inostranstvu, uključujući tenkove "merkava" ranije generacije.

- Postoje dve zemlje sa kojima smo napredovali u pregovorima. Ne mogu da ih imenujem, ali jedna se nalazi na evropskom kontinentu - rekao je Kulas.

Izrael Ukrajini pruža humanitarnu i diplomatsku pomoć, ali ne i oružje, zbog potrebe da ostavi otvorene kanale sa Moskvom s obzirom na uticaj Rusije u susednoj Siriji, navodi Rojters.

Tenk "merkava" prvi put je korišćen 1973. godine, kada je izraelska artiljerija trpela gubitke u ratu protiv Egipta i Sirije, a sada se proizvodi četvrta generacija tog oklopnog vozila.

BONUS VIDEO: SERIJA VAZDUŠNIH UDARA - Izrael udara na pojas Gaze kao odgovor na raketni napad

Pogledajte više