MAĐARI NE DAJU NA SEBE: Napadaju nam suverenitet, zaštitićemo se od svih pritisaka

Novosti Onlajn

09. 06. 2023. u 15:41

UKRAJINA, koja teži da postane članica NATO-a i EU, usuđuje se da napada energetsku bezbednost jedne od članica ovih asocijacija, primetio je mađarski diplomata.

FOTO: EPA

Ranije je premijer Ukrajine Denis Šmigal pozvao Evropsku komisiju da blokira nastavak izgradnje NE "Pakš", prenose "RIA Novosti".

- Pakš 2 je glavni uslov za održavanje energetske bezbednosti zemlje i programa smanjenja komunalnih troškova. Snabdevanje energijom je nacionalna nadležnost, odnosno pitanje suvereniteta. Svako ko napada našu energetsku bezbednost napada naš suverenitet - napisao je Mencer.

Ukrajina, koja teži da postane članica NATO-a i EU, usuđuje se da napada energetsku bezbednost jedne od članica ovih asocijacija, primetio je on.

- Neprihvatljivo je i šokantno da Ukrajina napada energetsku bezbednost Mađarske, želi da ugrozi snabdevanje mađarskog naroda energijom, dok Mađarska sprovodi najveću humanitarnu akciju u svojoj istoriji, pomažemo Ukrajini svim mogućim humanitarnim sredstvima, već smo ugostili više od milion Ukrajinaca - dodao je Mencer. Šmigal je izabrao poseban način da se zahvali, dodao je.

- Mi to nikome nećemo dozvoliti, pa ni njemu. Zaštitićemo energetsku bezbednost Mađarske od svih napada i pritisaka - zaključio je Mencer.

Jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj Pakš nalazi se 100 kilometara od Budimpešte i pet od istoimenog grada. Stanica proizvodi skoro polovinu električne energije u zemlji, a dva nova bloka će udvostručiti proizvodnju.

Početak izgradnje petog i šestog bloka NE ​​Pakš 2 očekuje se na jesen. Evropska komisija je krajem maja odobrila izmene rusko-mađarskih ugovora, iako je izrazila mišljenje da ovaj projekat ne doprinosi smanjenju energetske zavisnosti od Rusije, a podsetila je i na potrebu poštovanja politike sankcija. Mađarska je više puta naglašavala da će blokirati sve inicijative Evropske unije koje bi ograničile saradnju sa Rusijom u nuklearnoj industriji.

Prema ugovoru potpisanom 2014. godine sa Rusijom, Mađarska namerava da proširi elektranu Pakš sa dva reaktora ruske proizvodnje od kojih je svaki kapaciteta po 1,2 gigavata.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pogledajte više