MAKRON PROTIV ISPOSTAVE NATO U TOKIJU?: Francuski predsednik ne podržava otvaranje kancelarije u Aziji

A. V. V. 07. 06. 2023. u 08:32

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron odbio je predlog NATO za otvaranje kancelarije u Japanu, prve u Aziji, jer, kako smatra, savez treba da ostane fokusiran na sopstveni severnoatlantski region, objavio je "Fajnenšl tajms" pozivajući se na neimenovane izvore. Peking je ranije poručio da NATO treba da ostane u svojoj sferi uticaja i da ne pokušava da poveća svoje prisustvo u Aziji, dodavši da region ne pozdravlja blokovsku konfrotaciju ili vojne blokove.

Profimedia

Francusko izdvajanje iz plana moglo bi ozbiljno da poremeti formiranje prve ispostave NATO u Tokiju s obzirom na to da je za konačno zeleno svetlo i otvaranje kancelarije potrebno da se saglase sve članice Severnoatlanske alijanse. Na konferenciji prošle nedelje, francuski predsednik je navodno upozorio da bi pritisak na NATO da proširi svoj "spektar i geografiju bila velika greška". Prema neimenovanom izvoru, Pariz nije voljan da podrži bilo kakvu politiku koja doprinosi tenzijama između NATO i Kine.

Iako je Japan rekao da je još u razgovorima o otvaranju kancelarije, japanski premijer Fumio Kišida je nedavno izjavio da nije doneta konačna odluka, dodavši da Tokio nema interesa da se pridruži NATO uprkos pojačanoj interakciji u poslednjih nekoliko godina.

Pogledajte više