ZAOŠTRAVAJU SE ODNOSI GRČKE I ALBANIJE: Strpali ga u zatvor, on pobedio na izborima - Sada "ispaljuju" pretnje i opravdanja

Novosti online

01. 06. 2023. u 20:23

GRČKO Ministarstvo spoljnih poslova smatra da je odluka albanskih vlasti da produže zatvor etničkom Grku Frediju Belerisu, koji je 14. maja izabran za gradonačelnika albanskog grada Himare, politička.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Jutjub/Ylli Rakipi. Të Paekspozuarit

- Današnja odluka Apelacionog suda u Tirani da odbaci žalbu izabranog gradonačelnika Himare, Fredija Belerisa, koji je uložio žalbu na produženje njegovog pritvora, nije u skladu sa principima vladavine prava i ne predstavlja fer odnos prema izabranom predstavniku lokalne vlasti - istakli su u Ministarstvu spoljnih poslova.

Od svih pritvorenika koji su primili pritužbe u vezi sa izborima (ukupno 31 osoba) samo je Beleris u pritvoru do suđenja.

Grčko ministarstvo vidi ovaj potez kao politički motivisan, "jer stvara značajne prepreke Belerisovom preuzimanju pozicije gradonačelnika.

U izveštaju se takođe navodi da je grčki ministar spoljnih poslova Vasilios Kaskarelis razgovarao o situaciji u Belerisu sa albanskom koleginicom Oltom Džakom u četvrtak u Oslu na marginama neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO.

- Ministarstvo spoljnih poslova posvećuje povećanu pažnju ovom pitanju i nastaviće da o tome obaveštava međunarodnu zajednicu, a posebno evropske partnere, pošto je Albanija zemlja kandidat za pristupanje EU - navodi se u saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova.

Beleris je uhapšen dva dana pre opštinskih izbora pod optužbom za kupovinu glasova i poslat je u zatvor u Tirani, ali je ostao na izbornoj listi i pobedio na izborima u Himareu, osvojivši tamo oko 50,12 odsto glasova.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je 15. maja nadu u oslobađanje Belerisa iz zatvora, dodajući da "put Albanije ka Evropi prolazi kroz poštovanje prava grčke nacionalne manjine".

Zauzvrat, grčko ministarstvo spoljnih poslova je odmah nazvalo skandaloznim hapšenje Belerisa u Albaniji pod optužbom da je podmićivao birače. Diplomatska služba je napomenula da će "takva odluka uticati i na odnose Evropske unije sa Albanijom, budući da je uslov evropskog puta privrženost zemalja kandidata evropskim pravilima i principima vladavine prava".

Međutim, albanski premijer Edi Rama rekao je da slučaj Beleris pitanje pravosudnog sistema njegove zemlje, koje je nezavisno od vlade, i ako se potvrde optužbe protiv Grka, onda će u Himaru biti održani ponovljeni izbori za gradonačelnika.

BONUS VIDEO: BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI - Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pogledajte više