NAKON SUŠA, STIŽU POPLAVE? Balkanu ovog leta prete mnoge vremenske neprilike

Srna

01. 06. 2023. u 14:02

BALKANSKOM području tokom letnjih meseci preti rizik od iznenadnih poplava, dok će letnje temperature doći sporije, navode prognostičari iz "Aku Vedera".

Foto: Tanjug/S.A.

Tokom juna, jula i avgusta temperature će se kretati oko proseka za to doba godine u istočnoj Evropi, a na severu, odnosno u Skandinaviji, Velikoj Britaniji i Irskoj, očekuje se toplije leto od proseka.

Ove godine ne treba očekivati velike toplotne udare kao prošlih godina, ali će biti perioda velikih vrućina.

I ovog leta mogu se očekivati suše, požari i oluje.

Područje u kojem se očekuju nešto teži vremenski uslovi u odnosu na ostatak Evrope jeste zona od severne Francuske do Nemačke, Poljske do balkanskih država.

To područje je u najvećem riziku od vremenskim nepogoda, oluja, jakih vetrova i grada. Takođe, postoji i rizik od iznenadnih poplava na području Balkana.

Tokom leta trebalo bi da temperature u regionu budu prosečne za to doba godine ili malo iznad proseka.

Istovremeno u Skandinaviji, Velikoj Britaniji i Irskoj očekuje se toplije leto, uz manje padavina, što će povećati rizik od požara u skandinavskim zemljama.

Jedno od obeležja ovog leta biće vlažna struja iz Atlantskog okeana i oblaci koji mogu delovati poput pokrivača, a noćne temperature mogle bi biti više u odnosu na prosek, što će uticati na kvalitet spavanja i povećati rizik od zdravstvenih problema.

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNI SNIMCI KITOVA: Divovi kod obala Argentine pripremaju se za donošenje mladih na svet

Pogledajte više