"OVA TEMA JE PANDORINA KUTIJA" Mularčkik: Nemačka se "kukavički krije" zbog kompenzacije iz Drugog svetskog rata

Đ. G.

25. 05. 2023. u 18:35

NEMAČKA se ponaša na „kukavički“ način odbijajući da razgovara o reparacijama Varšavi za štetu koju je nanela nacistička okupacija tokom Drugog svetskog rata, izjavio je zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Arkadijuš Mularčik.

Foto: EPA

- S jedne strane, imamo nedostatak sudske pomoći od strane [poljskih] žrtava, sa druge strane, nedostatak volje Nemaca da započnu razgovore o ovom pitanju - požalio se Mularčik u intervjuu za PAP.

Berlin se „kukavički krije iza svog pravosudnog imuniteta“, dodao je on, insistirajući da je to "šizofrena situacija u Nemačkoj, koja sebe smatra demokratskom državom koja poštuje zakone i poštuje ljudska prava“. 

Mularčik, koji je posetio Berlin ranije ove nedelje, rekao je da je njegovo putovanje „čin moralnog pritiska na nemačke političare, koji misle da je pitanje [reparacija] odavno rešeno“. 

Poljska je od prošle jeseni zahtevala da Nemačka plati otplatu, kada je parlament izglasao da traži 6,2 biliona zlota (1,36 biliona dolara) za štetu pretrpenu tokom Drugog svetskog rata.

Međutim, Berlin insistira da je to pitanje rešeno kada se Varšava odrekla prava na restituciju 1953. u okviru sporazuma sa Istočnom Nemačkom i da je to pitanje definitivno rešeno sporazumom o ponovnom ujedinjenju Nemačke iz 1990. godine.

Nemački ambasador u Poljskoj Tomas Bager ponovio je u sredu stav Berlina, rekavši za poljski Radio 24 da je „sve već rečeno o pitanju reparacija“.

- Ova tema je Pandorina kutija, i bolje je da ova kutija ostane netaknuta - rekao je Bager.

Poljski predsednik Andžej Duda je prošle godine sugerisao da Rusija, kao država naslednica SSSR-a, takođe duguje reparacije Varšavi.

Sovjetska armija je zajedno sa lokalnim trupama završila oslobađanje Poljske od nacista 1945. godine.

Moskva je osudila Dudinu ideju, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ju je „nezdravim političkim ekstremizmom“ i još jednim znakom „pomahnitale rusofobije“ u Varšavi. 

Peskov je primetio da Rusija ima pritužbe prema Poljskoj koje datiraju iz 16. veka, verovatno misleći na 'Smutno vreme' (ili Veliku Smutu), kada je Rusiju nakratko okupirala Zajednica Poljske i Litvanije, preneo je RT.

BONUS VIDEO: SPREMNI ZA EVAKUACIJU - Budi se vulkan Popokatepetl

Pogledajte više