IZAZOV NOVOG RUSKOG IDENTITETA: Milorad Vukašinović o geopolitičkoj slici Rusije u 21. veku (VIDEO)

J. S. 24. 05. 2023. u 21:16

PUBLICISTA i novinar Milorad Vukašinović u ovom predavanju fokusirao se na period od devedesetih godina prošlog veka do danas, kada je postavljeno ozbiljno pitanje novog geopolitičkog identiteta Rusije.

KCNS

Razval Sovjetskog Saveza nametnuo je nekoliko dramatičnih svetskih istorijskih tema, a jedna od njih je pitanje geopolitičkog identiteta Rusije u 21. veku, o čemu su i srpski autori pisali interesantne radove.

Ovo pitanje zahteva odgovore na najmanje tri,četiri  dileme:  da li je Rusija Evropa, Azija ili nešto treće, kojem svetu pripada – zapadnom, istočnom, i jednom i drugom, ili je pak Rusija jedan osoben geokulturni identitet ? Kao najvažnije, Vukašinović ističe pitanje mesta sa kog stižu izazovi ruskoj celovitosti.

Ruska geopolitika, za razliku od zapadne, naglašava Vukašinović, razvijala se u specifičnim istorijskim okolnostima i bila je posledica ogromnih potresa u ruskoj društvenoj svesti.

Kada je reč o pitanju osnova novog identiteta Rusije, autor tribine ističe kako je ruska politika uvek bila reaktivnog karaktera u odnosu na kontinuirane agresije Zapada. Ovu temu dodatno usložnjava i to što se donedavno ruska geopolitička misao događala na marginama ruskog intelektualnog i političkog života.

Do sredine devedesetih godina prošlog veka postojala je određena inercija i naivno očekivanje da je vreme konfrontacije Rusije i Zapada završeno, što je misaoni obrazac koji je bio oslonjen na odgovarajuće intelektualističke i političke koncepte.

Vukašinović navodi i kasnije koncepte, ističući kako suština ruske samobitnosti leži u evropskom i pravoslavnom hrišćanskom, ali i kako se jedan novi obrazac pojavljivao kao opozicija pozapadnjačavanju Rusije. Kao naročito značajnu ličnost autor ističe Aleksandra Dugina i pojavu knjige „Osnovi geopolitike", u kojoj su pronicljivo oslikani događaji na postsovjetskom prostoru.

Dugin uočava pojavu nove Rusije na razvalinama Sovjetskog Saveza i kao neko ko je „savršeno razumeo zakonomernosti političkog života" bavi se Ukrajinom i drugim temama koje su danas nova realnost.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Manifest Hartlenda: ruski misaoni obrazac" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pogledajte više