JOŠ SE DIVE SRBINU: "Korijere dela Sera" posvetio stranu Đorđu Pantiću koji je spasao dečaka iz poplava u Ćezeni

J. Matijević - M. Ostojić

19. 05. 2023. u 11:13

URADIO sam samo ono što sam mislio da treba, ono što bi, čini mi se, svaki naš čovek uradio. Najvažnije je da je dečak kog sam spasao dobro, kao i njegova majka. To mi je potvrdio njihov otac i suprug, kada smo se videli u kraju gde živimo. Iskreno mi se zahvalio, ali ja i dalje smatram da sam uradio samo ono što mi je savest nalagala. Tako bih uvek postupio, to je elementarno ljudski. Ako čovek čoveku ne pomogne u takvoj situaciji, kada bi onda?

Printskrin

Ovo je juče za "Novosti" rekao Đorđe Pantić (37), koji je u italijanskom gradu Ćezena, u poplavama zahvaćenoj provinciji Emilija-Romanja, skočio u vodu i iz bujice na ulicama spasao dečaka, dok su spasilačke ekipe pristizale da izbave i mališanovu majku.

Čoveštvu skromnog Srbina, inače sinu našeg pisca Mihajla Pantića, značajan prostor je posvetio i italijanski dnevnik "Korijere dela sera". Naš Đorđe je postao simbol svih spasilaca u tragediji Emilije-Romanje. Video koji je neko snimio, svedočeći o njegovom hrabrom činu, postao je, navodi list, simbol za katastrofu poplava u ovom regionu.

Đorđe je ušao u vodu visoku preko jedan i po metar, voda mu je doslovno bila do grla. Ali on je visok 1,93, dete mu se okačilo o vrat. Đorđe opisuje da mu se mališan uhvatio za kosu dok ga je držao na ramenima dok nije spasena i majka.

Znao je samo da oni stanuju u prizemlju zgrade u kojoj na prvom spratu Đorđe živi s verenicom. U blizini je reka Savio koja se izlila i u kratkom vremenu preplavila deo grada i sve zgrade do prvog sprata.

Dok priča, napominje list, Đorđa s ponosom gleda Federika. Ona radi u jednoj samoposluzi, on kao kuvar, a upoznali su se slučajno, pre 10 godina, na koncertu Gorana Bregovića u Srbiji, i tamo je rođena ljubav.

- Spasavanje deteta me je mnogo dirnulo, jer se dogodilo nešto slično 2014. godine u blizini Beograda, i tamo je bilo mnogo žrtava - ističe Đorđe za italijanski medij.

Đorđe, međutim, ne nalazi ništa herojsko u svom činu. Sve je to, kaže, normalno. Dodaje, međutim, namignuvši Federiki, da je "lud za decom".

BITKA S VREMENOM

U regionu Emilija-Romanje u poplavama je nastradalo devet ljudi. Izlile su se 23 reke u 35 opština, raseljenih je preko 13.000, bez struje je 27.000 stanova. Helikopterima se prevoze ekipe koje pokušavaju da što brže stave u pogon struju. Civilna zaštita radi danonoćno, iz Lombardije je odmah stigla pomoć - 500 kreveta za izmešteno stanovništvo, sa severa je krenuo ogroman broj dobrovoljaca u pomoć. Vatrogasci prazne podzemne prostore, dok Vlada uskoro donosi dekret za pomoć. 

Ne želeći da se hvali podvigom, Đorđe nam je juče više govorio o situaciji u gradu:

- Situacija se malo smirila, pa sam do kasno izbacivao vodu iz garaže. Nismo imali struje iz bezbednosnih razloga, ali su nam je u međuvremenu opet priključili. Zabrinjavaju nas, međutim, prognoze vremena po kojima nas obilne padavine očekuju i narednih nekoliko dana. Mi smo na bezbednom, nadam se da će tako i ostati, a ukoliko budemo mogli da pomognemo bilo kome, to ćemo i učiniti - zaključuje Đorđe. 

Pogledajte više