MEDIJI OCENJUJU: Zelenski uvredio papu Franju promašenim poklonom

Novosti onlajn

17. 05. 2023. u 15:37

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski, koji je u subotu prisustvovao audijenciji kod pape Franje, doneo je poglavaru Rimokatoličke crkve poklone koji su uvreda za hrišćansku veru, piše list „Fato kvotidijano“.

Foto: Profimedia

Kako se navodi, reč je o ikoni Majke Božije sa Mladencem koji su predstavljeni kao obris i crna mrlja.

- To je trebalo da simbolizuje 'gubitak' ukrajinske dece u sukobu, ali za poglavara Rimokatoličke crkve i sve hrišćane 'gubitak' Isusa mladenca znači gubitak mesije, smisla postojanja same institucije crkve - piše novinar koji se bavi istorijskim temama, pisac i bivši senator Ranijero la Vale.

On istovremeno ukazuje na kontradiktornost u poklonima – papa Franja je poklonio Zelenskom bronzanu statuu maslinove grančice koja simbolizuje mir, kao i svoja dokumenta posvećena miru i bratstvu.

Drugi „verski“ poklon ukrajinske delegacije bio je lik Majke Božije na neprobojnoj ploči na crvenoj „krvavoj“ pozadini i sa prugama u boji ukrajinske zastave.

U članku se navodi da je većina analitičara stekla utisak da su pregovori Zelenskog i pape bili neuspešni, te da je Vatikan „razočaran“.

Tim povodom, ambasador Ukrajine pri Svetoj stolici Andrej Juraš morao je da daje objašnjenja. U intervjuu za list „Korijere dela sera“ on je pojasnio da je Kijev spreman da „sarađuje sa Vatikanom po pitanju određenih tačaka „mirovnog plana“ Zelenskog. U međuvremenu, ukrajinski lider je javno govorio da Kijevu nisu potrebni posrednici za rešavanje sukoba.

Vatikan nije zvanično komentarisao pomenute navode. Kako su saopštili izvori, Zelenski je želeo da papa Franja u potpunosti prihvati njegov „mirovni plan“, što rimokatolički poglavar ipak nije uradio. Sa druge strane, ukrajinski predsednik je odbacio papine predloge o posredovanju za postizanje mira. Ipak, mirovini napori Svete stolice će se nastaviti, navode izvori iz Vatikana za list.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga


 

Pogledajte više