"ZA TO NEMA OPRAVDANJA": Zaharova o izostanku reakcije UN na izjave Ukrajine o napadu na ruske medijske ličnosti

Novosti online

17. 05. 2023. u 08:30

IZOSTANAK reakcije Sekretarijata UN na izjave načelnika Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova o umešanosti agencije u terorističke napade na ruske medijske ličnosti je nezamisliv, za tako nešto nema opravdanja, saopštila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

FOTO: AP/Tanjug

- Na ovo apsolutno jasno, direktno priznanje Ujedinjenih nacija – ne u obliku kolektiva zemalja, već kroz njen sekretarijat – nisu mogle da daju nikakav odgovor. (Predstavnik generalnog sekretara UN) Stefan Dužarik rekao je da on nije video takvu izjavu. To je nečuveno, nema drugih reči koje bi mogle da to opišu. Nema opravdanja za Sekretarijat Ujedinjenih nacija - rekla je ona radiju Sputnjik, komentarišući izjavu Budanova.

Zaharova je izrazila nerazumevanje nedostatkom komentara na izjavu načelnika Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, posebno u svetlu dugogodišnjeg posebnog tonaliteta UN prema novinarima i ljudima koji su uključeni u istragu.

Prema rečima Zaharove, takva Dužarikova reakcija na ovo direktno priznanje dovodi u pitanje njegovu profesionalnu podobnost i pristrasnost u korist „zapadnog gledišta da je kijevskom režimu sve dopušteno”. Zvanični predstavnik ruskog MIP-a nije isključio loš rad celog informacionog odeljenja Sekretarijata UN.

- Možda ovaj pravac zahteva velike korekcije - dodala je ona.

- Ovaj eklatantan slučaj bi trebalo da bude predmet istrage u Sekretarijatu Ujedinjenih nacija - izrazila je uverenje Zaharova.

Ranije je šef Glavne uprave vojnoobaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov u intervjuu na Jutjubu izjavio da su kijevske vlasti umešane u ubistva poznatih Rusa.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pogledajte više