LUKAŠENKO ČESTITAO NORVEŠKOJ DAN USTAVA UZ ŽALJENJE: "Pridružujući se sankcijama Minsku, Oslo krši prava Belorusa"

Đ.G.

17. 05. 2023. u 07:41

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko je u ime beloruskog naroda i lično čestitao narodu Norveške nacionalni praznik – Dan ustava, uz žaljenje konstatujući da zvanično Oslo, pridružujući se sankcijama Minsku, krši prava običnih Belorusa.

Foto AP

- Vaša država je tokom svoje nezavisnosti postigla značajne rezultate u obezbeđivanju visokog životnog standarda i socijalnih garancija stanovništvu, uvođenju inovativnih i ekoloških pristupa u privredu - prenela je čestitku Lukašenkova pres-služba.

On je napomenuo da je Norveška poslednjih decenija dosledno širila saradnju sa Belorusijom, bila dobar prijatelj i pouzdan partner suverene republike u Skandinaviji, a kompanije dveju država koje posluju u prehrambenoj industriji dale su dostojan doprinos svetskoj sigurnosti hrane.

- Nažalost, danas zvanično Oslo, pridruživši se politički motivisanim nelegitimnim sankcijama našoj zemlji, krši prava običnih Belorusa. Belorusija je oduvek bila osetljiva na poljoprivredu. Sada problemi u vezi sa beloruskim đubrivima dobijaju nove razmere. Ograničenja za njih će stvoriti pretnju od gladi za milione ljudi širom planete - rekao je Lukašenko.

U čestitki, šef države je istakao da, uprkos teškoj političkoj klimi u regionu, Belorusija nastoji da održi prijateljske odnose, kulturne i poslovne kontakte Belorusa i Norvežana i da je uvek otvorena za ravnopravan i uzajamno poštovan dijalog.

Odnosi između Belorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora 2020. i gušenja protesta opozicije protiv njihovih rezultata. Zapadne zemlje su postepeno uvodile sankcije protiv beloruskih zvaničnika, preduzeća i industrije. Nova faza proširenja zapadnih sankcija Belorusiji nastupila je zbog podrške Minska ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Peterburga

Pogledajte više