PREKID VATRE U IZRAELU: Islamski džihad i izraelske snage prihvatile egipatsko posredovanje

P. Z. S. / ria.ru

14. 05. 2023. u 00:05

IZRAEL je zvanično pristao na primirje sa radikalnim pokretom Islamski džihad u Pojasu Gaze, a šef Saveta za nacionalnu bezbednost Cači Anegbi zahvalio je Egiptu na posredničkim naporima, saopštio je kabinet izraelskog premijera.

Foto Tanjug/AP

-Šef Saveta za nacionalnu bezbednost Caki Anegbi, po nalogu premijera Benjamina Netanijahua, zahvalio je egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu al-Sisiju i izrazio zahvalnost Državi Izrael na energičnim naporima Egipta da postigne prekid vatre, navodi se u saopštenju.

Anegbi je objasnila da je odgovor Izraela na egipatsku inicijativu značio da će „ćutanje biti dočekano ćutanjem, ali ako Izrael bude napadnut ili ugrožen, on će nastaviti da čini sve što je potrebno da se odbrani“.

Ranije su egipatski mediji javili da je sporazum o prekidu vatre između Izraela i radikala u Pojasu Gaze trebalo da stupi na snagu u 22.00 (poklapa se sa moskovskim vremenom).

Uprkos sporazumu o prekidu vatre, sirene koje upozoravaju na raketni napad i dalje se oglašavaju u izraelskim naseljima u blizini enklave. Pres-služba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) saopštila je da su sa teritorije enklave na jevrejsku državu ispaljene dve rakete - jedna je presrela raketni odbrambeni sistem, a druga je pala na otvorenim područjima.

Pogledajte više