EU GUBI SUVERENITET: Nametanje odluka državama članicama - demontiranje nacionalnih država

Novosti online 11. 05. 2023. u 15:22

NAMETANjE odluka pojedinim državama članicama služi kao jedan od instrumenata za demontiranje nacionalne države u Evropskoj uniji, izjavio je bugarski ekonomista Grigor Sarijski, komentarišući glasanje poslanika u EP o tzv. Istanbulskoj konvenciji, koja štiti prava žena. Evropa vodi kontraproduktivnu politiku, uključujući i antiruske sankcije.

Foto: Profimedia

Bugarska spada u red zemalja koje su odbile da ratifikuju Konvenciju Saveta Evrope o sprečavanju borbe protiv nasilja nad ženama i domaćim životinjama.

Za sud i bugarske političare sporan je koncept roda u tekstu konvencije – rod (gender) u njemu podrazumeva društvene uloge; u bugarskoj verziji teksta, predlaže se zaštita prava žrtava bez diskriminacije na osnovu „pola, društvenog pola <...> i rodno zasnovanog identiteta” .

Prema mišljenju suda, distanciranje od koncepta pola kao biološke karakteristike ne odgovara ciljevima konvencije o zaštiti žena od nasilja. (Sam bugarski ustav ne definiše pol, ali kaže da je brak dobrovoljna zajednica muškarca i žene). Bugarski Ustavni sud je 2018. godine doneo odluku da tekst dokumenta nije u skladu sa ustavom zemlje.

Evropski sud je 2021. godine odlučio da EU može da ratifikuje konvenciju posredstvom kvalifikovane većine.

Trenutno je više od 450 poslanika u evropskom parlamentu podržalo uvođenje konvencije u EU. Prema rečima bugarskog predstavnika u EP Angela Džambaskija, jedino je on od bugarskih poslanika u EP glasao protiv.

- Vratimo se 15 godina ranije, kada se Bugarska pridružila EU i razmislite da li je neko od nas tada mogao da zamisli da je moguće silom nametati svim članicama EU neku odluku sa kojom građani neke članice EU nisu saglasni. Evropa kojoj smo težili 2006-2007. godine i Evropa ka kojoj Bugarsku sada guraju, konkretno u njenu srž, evrozonu, nemaju ništa zajedničko jedna sa drugom - objasnio je stručnjak.

On je istakao da Evropa gubi svoj subjektivitet, jer trenutno sprovodi kontraproduktivnu politiku, u okviru koje je i uvođenje paketa antiruskih sankcija, a trenutno je u pripremi 11. paket.

- De fakto, ovo je mnogo veći udar na industriju, potrošače, životni standard u Evropi, nego, recimo, u Rusiji itd. Rusija je zabeležila jednu od najnižih stopa pada BDP u ovoj godini - zaključio je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Milovan Brkić poziva na ubistvo Vučića

Pogledajte više