SAMO JE PITANJE VREMENA? Stoltenberg i NATO testiraju Putinove crvene linije

Tanjug

10. 05. 2023. u 10:00

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su sve članice Severnoatlanske alijanse složne da Ukrajina treba da postane njihova članica, ali da je pitanje kada će se to dogoditi.

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

- Prvo, svi saveznici se slažu da će Ukrajina postati član NATO-a. Svi se slažu da Ukrajina ima pravo da izabere svoj put, i da nije na Moskvi, već na Kijevu da odluči o tome. Drugo, svi saveznici kažu da su vrata NATO-a otvorena, ali ne mogu tačno da kažem kada će Ukrajina postati članica Alijanse - rekao je Stoltenberg za "Vašington tajms".

On je dodao da, ono što može da kaže, to je da NATO trenutno sarađuje sa Kijevom i pomaže u tranziciji da pređe sa opreme i doktrine iz sovjetske ere na doktrinu i standarde NATO-a.

- Radimo na tome da Ukrajina svoje oružane snage načini interoperabilnim sa NATO snagama i da im pomognemo da dalje reformišu i modernizuju svoje odbrambene i bezbednosne institucije - istakao je Stoltenberg.

On je rekao da Alijansa, "suštinski", ima dva zadatka u ovom ratu.

- Jedan zadatak je da podržimo Ukrajinu, što i činimo. Drugi je da sprečimo eskalaciju. Sprečavamo je tako što jasno stavljamo da znanja da nismo deo konflikta, ali i sa povećanjem vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse, što smo i učinili, sa 40.000 vojnika koje podržavaju značajne pomorske i vazdušne snage - rekao je Stoltenberg.

Govoreći o Kini, Stoltenberg je ocenio da Peking nije osudio napad na Ukrajinu, ali je pozdravio razgovor između predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i kineskog kolege Si Đinpinga.

- Ono što se dešava u Evropi, važno je za Aziju, i ono što se dešava u Aziji, važno je za Evropu. Jer, ukoliko Putin pobedi u Ukrajini, to je tragedija za Ukrajince. Ali to je isto opasno za nas. Jer to će poslati poruku Putinu, ali i Siju, da kada koriste vojnu silu, dobiju ono što žele. I to nas čini ranjivijim - napomenuo je Stoltenberg.

On je, takođe, rekao da je rat u Ukrajini fundamentalno promenio NATO.

- Međutim, morate da se prisetite da rat nije počeo 2022. godine. Počeo je 2014. godine i od tada, NATO je uveo najveću reorganizaciju svoje kolektivne odbrane od kraja Hladnog rata - rekao je Stoltenberg.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pogledajte više