SVE SPREMNO ZA UKRAJINSKU KONTRAOFANZIVU: Oglasili se Amerikanci - Dobili su sve što je potrebno

Novosti online

09. 05. 2023. u 21:22

UKRAJINA je od Zapada dobila svo naoružanje koje joj je potrebno da bi "bila uspešna" u pokušaju eventualne kontraofanzive.

Foto: Profimedia/Ilustracija

To je u utorak saopštio američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Kao što sam više puta rekao, ne radi se samo o naoružanju, već i o obuci, kako bi Ukrajina mogla da servisira sisteme koje smo mi isporučili. I veoma je važno, naravno, da imaju dobre planove. Prema mojoj sopstvenoj proceni, u svim ovim oblastima oni imaju sve što će im omogućiti da nastave da budu uspešni - rekao je on u utorak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim ministrom spoljnih poslova Džejmsom Kleverlijem.

Ranije u utorak, američke vlasti dodelile su Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 1,2 milijarde dolara, koji uključuje "dodatne sisteme protivvazdušne odbrane i municiju", "opremu za integraciju zapadnih lansera protivvazdušne odbrane, projektila i radarskih stanica sa ukrajinskim sistemima protivvazdušne odbrane", "municija za sisteme protiv dronova", artiljerijske granate od 155 mm, usluge satelitskog snimanja, podrška u vojnoj obuci i održavanje opreme.

Ovo oružje će američka strana kupiti od proizvođača ili partnera i prebaciti u Ukrajinu kako bi "pojačala svoju protivvazdušnu odbranu i zadovoljila potrebe za artiljerijskom municijom".

BONUS VIDEO: PROSLAVA DANA POBEDE U VLADIVOSTOKU - Parada u čast 78 godina od kraja Drugog svetskog rata

Pogledajte više