"VRATITE SE, GOSPODINE PREDSEDNIČE": Orban poručio Trampu - Učinite Ameriku ponovo velikom i donesite nam mir

Novosti Onlajn

04. 05. 2023. u 13:40

POVRATAK bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Belu kuću doprineo bi uspostavljanju mira u Ukrajini, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Foto: EPA

- Da je gospodin Tramp predsednik (SAD), siguran sam da nijedan rat danas ne bi cepao Ukrajinu i Evropu. Vratite se, gospodine predsedniče, učinite Ameriku ponovo velikom i donesite nam mir! - rekao je Orban, govoreći na Konferenciji konzervativne političke akcije u Budimpešti.

Mađarski premijer je takođe ocenio da su i u Evropi i u Americi nacije pod napadom proizvoda "liberalno-progresivnih laboratorija", istakavši da "tzv. progresivna spoljna politika uvek uvlači u rat", prenose RIA Novosti.

- Već sam video nekoliko takvih obojenih revolucija. Počinjalo bi sa proglasima slobode, nastavilo bi se liberalnim progresivnim prevaspitavanjem, a na kraju bi nastajao haos, konfuzija i sramota za te države - rekao je on.

Ranije je Orban rekao da se mir u Ukrajini može uspostaviti tek nakon pregovora Rusije i SAD, a da je Evropa propustila šansu za posredovanje jer nije bila u stanju da sprovede potpisano iz Minskih sporazuma.

Donald Tramp je u više navrata tokom svoje predizborne kampanje tvrdio kako bi doveo do završetka sukoba odmah po stupanju na predsedničku funkciju, ujedno oštro kritikujući poteze administracije aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena koji vode ka eskalaciji.

Nakon što je Bajden najavio svoju kandidaturu krajem prethodnog meseca, mnogi mediji i analitičari ocenili su da bi predsednički izbori u SAD 2024. godine mogli dovesti do revanša 76-godišnjeg republikanca 80-godišnjem demokrati.

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pogledajte više