VLADA ZELENSKOG RAZRADILA OPCIJE ZA ODLUKU: Na stolu peticija za registraciju istopolnih brakova LGBT zajednice

Đ.G.

26. 04. 2023. u 12:20

PETICIJA za registraciju partnerstva u Ukrajini za istopolne i suprotne parove dobila je 25 hiljada glasova neophodnih za razmatranje Vladimira Zelenskog, proizilazi iz podataka na njegovom sajtu.

Foto AP

Ranije je Vrhovnoj radi Ukrajine podnet predlog zakona o registrovanom partnerstvu, koji podrazumeva davanje statusa bliskih srodnika bez braka, uključujući istopolne partnere.

Peticija „Za registrovana partnerstva za istopolne i raznopolne parove“ u znak podrške predlogu zakona br. 9103 „O instituciji registrovanog partnerstva“ objavljena je 28. marta. Do danas je dobila 25.088 glasova. Zelenskom je potrebno 25.000 glasova da bi  razmotrio predlog u roku od 64 dana.

- Ukrajina treba da legalizuje građanska partnerstva za istopolne i suprotne parove. Zaštiti one koji to brane - navodi se u peticiji. Autori dokumenta pozivaju Zelenskog da javno podrži uvođenje istopolnih partnerstava i odgovarajući zakon. Dokument pojašnjava da registrovano partnerstvo nije brak. Nakon državne registracije, partneri stiču status bliskih srodnika, „naime, člana porodice prvog stepena međusobnog srodstva, bez obzira na to da li stvarno žive zajedno i da li dele domaćinstvo“.

U avgustu prošle godine, Zelenski je rekao da je vlada „razradila opcije za odluke u vezi sa legalizacijom registrovanog građanskog partnerstva u Ukrajini kao deo rada na uspostavljanju i obezbeđivanju ljudskih prava i sloboda“. Istovremeno, zatražio je od premijera Denisa Šmihala da razmotri pitanje zvanične registracije LGBT zajednica, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: DREVNI GRAD U NOVOM IZDANjU - Pogledajte kako izgleda Petra u Jordanu pod 3D svetlima i zvukom

Pogledajte više