TAJVAN KUPUJE 400 "HARUPNA": Amerika prodaje Tajpeju protivbrodske rakete za "odbranu od Pekinga"

A. V. V. 25. 04. 2023. u 07:30

NAJAVA da će Tajvan od SAD kupiti 400 protivbrodskih raketa "harpun" sa ciljem odbrane od navodnih kineskih napada još jedna je potvrda da nedavna poseta tajvanske predsednice Caj Ing Ven Americi nije bila samo "proputovanje" kroz ovu zemlju. Kako je preneo "Blumberg", nabavka "Boingovih" projektila dogovorena je tokom posete, a konvoj novog naoružanja trebalo bi da omogući vojsci Tajvana da odbije potencijalnu pomorsku blokadu Pekinga ili da poremeti iskrcavanje kineskih vojnih snaga na ostrvo, koje Kina smatra delom sopstvene teritorije.

tanjug

Ugovor sa kompanijom "Boing", koji je u ime Tajvana izdala Komanda američkih pomorsko-vazdušnih sistema, predstavlja prvu mobilnu verziju raketa koja se lansiraju sa kopna, rekao je Rupert Hamond-Čejmbers, predsednik američko-tajvanskog poslovnog saveta. Pentagon je još 7. aprila objavio da postoji dogovor vredan 1,7 milijardi dolara sa "Boingom" o prodaji, ali nije pominjao da je Tajvan kupac.

Članovi Kongresa, uključujući i predsednika Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Majkla Mekola, naveli su da treba da se ubrza ugovor oko "harpuna", kao deo "zaostalih" američkih prodaja Tajvanu od 19 milijardi dolara. Pored "harpuna", na listi su lovci F-16 "blok 70", torpeda MK-48, samohodne haubice "M109A6 paladin" i rakete "stinger".

Novo naoružavanje Tajvana stiže u vreme kada su odnosi Pekinga i Vašingtona sve zategnutiji. Tenzije oko Tajvana, koje uprkos protivljenju Pekinga, Vašington uporno naoružava, ne prestaju od letos kada je ostrvo posetila tadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi. To je rezultiralo velikim kineskim vojnim vežbama oko Tajvana.

Cajeva je samo dodala ulje na vatru posetom SAD, ali i sastankom sa naslednikom Pelosijeve, Kevinom Makartijem u Los Anđelesu. Peking je i ove poteze dočekao sa neodobravanjem uz upozorenje da će SAD pretrpeti posledice zbog toga.

Portparol američkog ministarstva odbrane potpukovnik Martin Majners rekao je da će SAD nastaviti da rade sa vojnom industrijom kako bi pravovremeno snabdeli Tajvan defanzivnom vojnom opremom. - Američko snabdevanje odbrambenih mehanizama, putem vojne i direktne komercijalne prodaje, od suštinskog je značaja za bezbednost Tajvana - poručio je Majners.

Lansiranje projektila

PROJEKTIL "harpun", koji se može koristiti u svim vremenskim uslovima, za navođenje koristi aktivni radar. Platforme koje se mogu koristiti za lansiranje ovog projektila su vojni avioni, ratni brodovi i podmornice.

Pogledajte više