ZELENSKI SE NADA ULASKU U NATO: "Ne postoji nijedna prepreka da Ukrajina uđe u Alijansu"

Tanjug

20. 04. 2023. u 15:25

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski danas je izjavio da je vreme da NATO donese političku odluku i pozove Ukrajinu da se pridruži tom vojnom savezu.

Foto: Shutterstock/Profimedia/ilustracija

Ukrajinski lider je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da bi samit NATO-a u Vilnjusu, u julu, mogao da postane ''istorijski'' i dodao da je primio poziv da na njemu prisustvuje, preneo je Rojters.

- Zahvalan sam na pozivu da posetim samit, ali je takođe važno da Ukrajina dobije odgovarajući poziv. Ne postoji nijedna objektivna prepreka političkoj odluci da se Ukrajina pozove u Alijansu i sada, kada većina ljudi u zemljama NATO-a i većina Ukrajinaca podržava ulazak u NATO, vreme je za takve odgovarajuće odluke - rekao je Zelenski.

On je rekao da Ukrajina takođe želi bezbednosne garancije na svom putu da jednog dana postane članica NATO-a.

- Ovu posetu generalnog sekretara, prvu od početka rata, tumačimo kao znak da je Alijansa spremna da započne novo poglavlje u odnosima sa Ukrajinom, poglavlje ambicioznih odluka - rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao da je pozvao Stoltenberga da izvrši pritisak na neke članice NATO-a za koje je rekao da sporo obezbeđuju teško naoružanje.
 

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA - Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pogledajte više