"FOKS" MORA DA ODREŠI KESU: Najveća nagodba za klevetu u SAD, koja uključuje jednu medijsku kompaniju

A.Vojinović 20. 04. 2023. u 18:50

KANADSKA kompanija "Dominion", proizvođač sistema za glasanje, dobila je spor protiv Foks njuza u vrednosti od 787,5 miliona dolara. Ova firma u martu 2021. godine tužila je američku TV zbog lažnih tvrdnji o krađi glasova republikanskom kandidatu Donaldu Trampu tokom predsedničkih izbora 2020. godine, koje su iznosili voditelji i gosti te televizije. Pozamašna suma oko koje su se nagodili advokati ušla je u istoriju SAD kao najveća javno poznata nagodba za klevetu koja uključuje neku medijsku kompaniju.

Tanjug

"Dominion" je ranije tvrdio da su lažne tvrdnje iznosili poznata voditeljska lica kao što su Taker Karlson, Marija Bartiromo, Šon Heniti, kako bi povećali gledanost. Kompanija je tokom postupka navodila da je njihov posao bio ugrožen zbog Foksovog širenja netačnih informacija, a tražili su odštetu od 1,6 milijardi dolara. No, Foks se branio da je ova televizija samo prenosila izjave o izbornoj prevari koje je iznosio Tramp i druge javne ličnosti, među kojima su i njegovi advokati.

Izvršni direktor "Dominiona" Džon Poluos poručio je da je Foks priznao da je lagao čime je naneo veliku štetu kompaniji. S druge strane, Foks je naveo "da mreža priznaje odluke suda u kojima se određene tvrdnje o "Dominionu" lažne. Ali mreža, tradicionalno naklonjena republikancima, neće morati uživo u programu da prizna da je širila laži o "Dominionu".

Dogovor koji su postigli je, ipak, poštedeo vlasnika Foksa, medijskog mogula Ruperta Mardoka da svedoči na suđenju, kao i neke od vodećih voditelja sa ove televizije.

Tokom predsedničkih izbora 2020. godine "Domininove" mašine brojale su glasove u 28 američkih zemlja. Njihovi aparati ranije su u više navrata okarakterisani kao nepouzdani. Tramp je tvrdio da mu je njihov softver izbrisao čak 2,7 miliona glasova, posebno u ključnim državama, kao što su Pensilvanija, Džordžija, Mičigen i Viskonsin. Uveravao je i da je poraz u Arizoni bio "veoma tesan".

"Dominion" je za klevetu tužio i Trampove bliske saradnike Rudija Đulijanija, Sidni Pauel i Majkla Lindela, kao i druge dve konzervativne televizije Njuzmaks i OAN. Ovi postupci su još u toku.

Pogledajte više