AMERIČKI SENATORI OPTUŽUJU ŠVAJCARSKU BANKU: Kredi Svis ometa istragu o nacistima

I.S. 20. 04. 2023. u 11:53

AMERIČKI senatori optužili su švajcarsku banku Kredi Svis da ometa istragu o tajnim računima ljudi povezanih sa nacizmom. Po saopštenju Odbora za budžet američkog Senata, "banka je bespotrebno suzila prostor za istragu i uklonila nezavisnog ombudsmana Nila Barofskog koji je nadgledao istražni proces".

Foto: Profimedia

Kredi Svis je saopštila da istraga nije potvrdila ključne tvrdnje Centra Simon Vizental iz 2020. godine i da je izveštaj Barofskog obilovao "faktičkim greškama, obmanjujućim i neosnovanim izjavama i tvrdnjama bez pokrića, zasnovanim na nepotpunom razumevanju činjenica".

Izveštaji koje je dobio Odbor za budžet američkog Senata sugerišu da je Kredi Svis održavala bankarske račune najmanje 99 visokih činovnika u nacističkoj Nemačkoj i članova pronacističkih grupa u Argentini, među kojima 21 zloglasni nacista najvišeg ranga. Za većinu računa se nije znalo, a neki su tek nedavno zatvoreni. Jedan od računa pripadao je nacističkom komandantu, osuđenom u Nirnberškim procesima, a drugi osuđenom komandantu jedinica SS.

Pogledajte više