KIRBI O RATU U UKRAJINI: Nastupa kritičan period za Kijev

P. Z. S. / ria.ru

18. 04. 2023. u 21:21

SLEDEĆE nedelje i meseci su kritični za Ukrajinu, rekao je za Si-En-En koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

foto: (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)


-Želimo da budemo sigurni da im (ukrajinskim vlastima. – pribl. prim. ur.) dajemo mogućnosti koje će im trebati, rekao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, američka vojna pomoć Ukrajini će se nastaviti.

Dan ranije, zamenik šefa Pentagona Kolin Kal rekao je da resursi Vašingtona za podršku Kijevu nisu neograničeni. Najnoviji paket vojne pomoći, koji su Sjedinjene Države objavile početkom aprila, procenjen je na 2,6 milijardi dolara. Oružane snage Ukrajine dobiće veliku pošiljku municije, naoružanja i vojne opreme.

Početkom aprila, američki državni sekretar Entoni Blinken dozvolio je kontraofanzivu UAF-a u narednim nedeljama. Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov je zauzvrat pozvao da se sačeka kraj odmrzavanja. Istovremeno, premijer zemlje Denis Šmihal je naveo letnje mesece kao moguće datume.

Portparol predsednika Dmitrij Peskov istakao je da se sve izjave o skoroj kontraofanzivi ukrajinske vojske pažljivo prate i uzimaju u obzir prilikom planiranja specijalne operacije.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pogledajte više