NISMO EKSPLICITNO DEFINISALI KINU KAO DIREKTNU PRETNJU: Borelj - Odnosi EU i Kine složeni, neizbežno da postoje različiti interesi

Tanjug

18. 04. 2023. u 18:20

VISOKI predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da u složenom odnosu koji EU ima sa Kinom, neizbežno postoje različiti interesi među državama članicama, i dodao da ako blok želi koherentnu strategiju za Uniju prema Kini, neophodno je da svaki od aktera Unije deluje u skladu sa i uz puno poštovanje dogovora.

Foto: Tanjug/AP

On je u govoru pred evroparlamentarcima u Strazburu dodao da to važi i za Evropski savet, Evropsku komisiju, kao i Evropski parlament, i istakao da Evropska komisija takođe ima fundamentalnu ulogu u oblastima koje imaju ogroman uticaj na spoljne odnose EU, a kada se sve više govori o ekonomskoj bezbednosti, kao sastavnom delu nacionalne bezbednosti, ta ovlašćenja i te uloge su veće.

Borelj je podsetio da EU nije eksplicitno definisala Kinu kao direktnu pretnju svojoj bezbednosti, kao što je to učinila u pogledu Rusije na Evropskom savetu 2022. u Versaju.

Dodao je da politika EU prema Kini mora da se zasniva na četiri reči - vrednosti, ekonomska bezbednost, Tajvan i Ukrajina. 

- Strategija ekonomske bezbednosti je strategija bezbednosti. I u tome, Evropski parlament mora da igra fundamentalnu ulogu, jer govorimo o suštinski političkom pitanju koje utiče na našu demokratiju i mesto Evrope u svetu - zaključio je Borelj.
 

Pogledajte više