"OVA PLATFORMA NIJE VIŠE RELEVANTNA": Prvi emiter iz Evrope napušta Tviter

Tanjug 18. 04. 2023. u 16:26

JAVNI "Švedski radio" najavio je danas da će napustiti društvenu mrežu Tviter zbog toga što ova platforma "više nije relavantna" za slušaoce iz Švedske.

Foto: Unsplash/Ilustracija

- Slušaoci su jednostavno odabrali da budu drugde. Zbog toga je Švedski radio (Sveriges Radio) odabrao da deaktivira ili izbriše svoje poslednje naloge na Tviteru - saopštio je šef Odeljenja za društvene medije "Švedskog radija" Kristijan Gilinger.

Prema istraživanju, samo 7 odsto Šveđana koristi Tviter svakog dana, dok 53 odsto ispitanika koristi Fejsbuk, a 48 odsto Instagram na dnevnom nivou, prenosi Rojters.

Reporteri "Švedskog radija" će i dalje moći da koriste Tviter po sopstvenoj želji, dodao je on.

Gilinger je rekao da smanjenje broja zaposlenih u Tviteru može da negativno utiče na sposobnost ove društvene mreže da se izbori sa botovima, dezinformacijama i sadržajem koji promoviše mržnju.

To su, naravno, faktori koje smo uzeli u obzir prilikom donošenja odluke o napuštanju Tvitera, dodao je on.

Gilinger je precizirao da ove odluka nije doneta zbog nove politike Tvitera po kojoj je nalog "Švedskog radija" i nekih drugih emitera u zapadnoj Evropi označen natpisom "medij koji se finansira iz javnih izvora".

Američki emeteri NPR i PBS, kao i kanadski CBC, su prošle nedelje odlučili da napuste Tviter zbog odluke ove društvene mreže da Tviter nalozi ovih medija budu označeni natpisom "medij koji finansira vlada".

BONUS VIDEO: UNIŠTENA MINA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Pogledajte kontrolisanu eksploziju u Riječkom zalivu

Pogledajte više