URSULA FON DER LAJEN REAGOVALA NA MAKRONOVE IZJAVE: EU da izvrši jasniju diverzifikaciju od Kine

Tanjug 18. 04. 2023. u 16:25

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas Evropsku uniju da zadrži zajednički i koherentan stav prema Kini, nakon što su poslednje izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona, kojima je sugerisao da bi taj blok trebalo da izbegne da ga SAD uvedu usukob sa Pekingom, izazvale podeljene reakcije.

AP Photo/Virginia Mayo

Kako prenosi Blumberg, Fon der Lajen je poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu rekla da EU treba da izvrši jasniju diverzifikaciju od Kine i bolje iskoristi svoje instrumente trgovinske odbrane.

Makron i Fon der Lajen su ranije ovog meseca posetili Peking, nakon čega je francuski predsednik rekao da EU ne bi trebalo da postane "vazal" u sukobu između SAD i Kine.

Blumberg navodi da su Makronovi komentari izazvali gnev i konfuziju među partnerima u EU, a putovanje je predstavljalo pokušaj diplomatskog udara na kineskog lidera Si Đinpinga, koji je nastojao da podeli SAD i njihove dugogodišnje saveznika.

- Putovanje je bilo neophodno da bismo bili sigurni da smo iskreni i jasni u našim porukama u Pekingu, kao što smo u Briselu ili ovde u Strazburu. Ovo je ključni deo naših napora da diplomatskim putem smanjimo rizike, prostor za nesporazume, bez obzira na to koliko teški razgovori mogu biti - rekla je Fon der Lajen.

Ona je dodala da EU ''može i mora'' da napravi poseban pristup koji joj ostavlja prostor za saradnju i sa drugim partnerima.

Pogledajte više