ORIJENT EKSPRES VIŠE NEĆE SAOBRAĆATI OD LONDONA DO FRANCUSKE: Oglasili se iz kompanije koja rukovodi putovanjima - ovo je razlog

Tanjug 17. 04. 2023. u 13:00

ČUVENI voz Orijent ekspres prestaje da saobraća na potezu od lučkog britanskog grada Folkstona do Londona zbog pojačanih graničnih kontrola posle Bregzita, preneo je danas Indipendent.

Foto: Jutjub printskrin/ Hungarian Trainspotter

Navodi se da je do toga došlo zbog toga što je previše otežana procedura prelaska granice sa Francuskom u gradu Kaleu.

Iz kompanije koja rukovodi putovanjima Orijent Ekspresa, Belmond, saopšteno je da ''pojačana kontrola granica i pasoša'' znači da će kompanija morati da ''prilagodi poslovanje'' sledeće godine.

- Želimo da izbegnemo svaki rizik od ometanja putovanja za naše goste, kašnjenja i propuštanje presedanja, i da pružimo najviši nivo usluge, što je moguće neprimetnije i opuštenije - navodi se u saopštenju.

Putnici Orijent ekspresa su ranije mogli da se voze u luksuznim art deko vagonima od stanice Viktorija u Londonu do Folkstona pre nego što se ukrcaju u autobus da pređu u Francusku, gde su mogli da se pridruže vozu kompanije Belmond u Kaleu.

Bezbednosne provere posle Bregzita, koje su izazvale kašnjenja u Doveru i do 14 sati poslednjih nedelja, znače da putnički pasoši moraju biti kontrolisani pre nego što pređu kanal La Manš.

Kupe u starom vozu Orijent ekspresa iz 1929. košta između 3.530 i 10.100 funti po osobi, a putnici se uveče svečano oblače za večeru.

Pogledajte više