RAT U UKRAJINI: Rusi u diplomatskoj ofanzivi

Novosti onlajn

16. 04. 2023. u 07:38 >> 21:05

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 417. dan.

Foto Tanjug/AP

Putin se sastao sa kineskim ministrom odbrane

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je u Moskvi, u razgovoru sa kineskim državnim savetnikom i ministrom odbrane Li Šangfuom, podsetio na nedavnu posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji, navodeći da je ona bila veoma produktivna i da je razgovarano i o saradnji između vojnih resora.

Putin je rekao da Kina i Rusija aktivno sarađuju u oblasti odbrane, redovno razmenjuju korisne informacije, sarađuju u oblasti vojno-tehničke saradnje i održavaju zajedničke vojne vežbe.

Ruski predsednik je podsetio da su zajedničke vežbe održane na Dalekom istoku, kao i u Evropi i da su u njih bile uključene kopnene, pomorske i vazdušne snage.

- Nesumnjivo, ovo je još jedna ključna oblast koja jača izuzetno poverljivu, stratešku prirodu naših odnosa - rekao je Putin.

Li je rekao da se saradnja Kine i Rusije u vojno-tehničkoj oblasti dobro razvija i doprinosi razvoju globalne bezbednosti, prenose RIA Novosti.

Kina je spremna da nastavi saradnju sa Rusijom radi prosperiteta celog sveta, istakao je kineski ministar odbrane. Li je naveo da je odabrao Rusiju kao prvu zemlju koju će posetiti da bi istakao poseban karakter i strateški značaj odnosa Kine i Ruske Federacije.

Ruska diplomatska ofanziva

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov boraviće od sutra do 21. aprila u poseti zemljama Latinske Amerike, tokom koje će obići Brazil, Venecuelu, Nikaragvu i Kubu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Raste broj povređenih tokom granatiranja Donjecka

Broj ljudi povređenih tokom granatiranja centra Donjecka od strane ukrajinskih snaga u vaskršnjoj noći porastao je na sedam, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

Kijev o gubicima

Ministar odbrane Ukrajine rekao je danas da su gubici na ukrajinskoj strani tokom rata sa Rusijom manji nego broj žrtava u zemljotresu koji je pogodio Tursku početkom februara i odneo više 50.000 života u toj zemlji.

Sjajne vesti za Kijev

Svetska banka će izdvojiti200 miliona dolara Ukrajini za obnovu energetike, saopštio je ukrajinski premijer Denis Šmigal.

- Sporazumi sa Svetskom bankom, USAID-om i DFC (Američka korporacija za finansiranje međunarodnog razvoja). Svetska banka izdvaja 200 miliona dolara za obnavljanje energetike, a DFC će pomoći u privlačenju privatnih investicija za obnavljanje privrede. Pored toga, kompanija „Boing“ će osloboditi ukrajinske kompanije od obaveza za 200 miliona dolara - napisao je Šmigal na svom Telegramu.

Izvršena je velika razmena zarobljenika između Ukrajine i Rusije

Oko 130 ukrajinskih ratnih zarobljenika oslobođeno je i vraćeno kući u „velikoj uskršnjoj razmeni“, rekao je visoki zvaničnik ukrajinskog predsednika.

Ukrajinske i ruske snage održavale su redovne razmene zarobljenika tokom invazije na Moskvu, koja je sada u 14. mesecu, prenosi Rojters.

- Vraćamo 130 naših ljudi. Razmena se odvijala u nekoliko faza proteklih dana - rekao je Andrij Jermak, šef kabineta predsednika Vladimira Zelenskog i dodao da su među onima koji su vraćeni kućama bili vojnici, granični policajci, pripadnici Nacionalne garde, mornari i drugi.

Za sada nema informacija koliko je Rusa vraćeno u razmeni.

Prigožin objavio snimak - Velika razmena zarobljenika za Uskrs 

Ruska privatna vojna grupa "Vagner" poslala je najmanje 100 ukrajinskih ratnih zarobljenika nazad ukrajinskim snagama povodom pravoslavnog Vaskrsa, navodi se u video-snimku koji je danas objavio osnivač grupe Jevgenij Prigožin.

- Sve ih pripremite, nahranite i napojte, proverite ranjenike - prikazano je kako Prigožin govori na snimku koji je njegova pres služba objavila na "Telegramu".

Potom je grupi ukrajinskih zarobljenika rečeno da će biti vraćeni ukrajinskim snagama povodom pravoslavnog Vaskrsa.

Putin čestitao Vaskrs

Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao je na Vaskršnju službu u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Glavni štab ukrajinske vojske: Oborili smo ruski avion Su-25

Vazduhoplovstvo Ukrajine izvelo je tokom proteklog dana 11 napada na mesta gde su koncentrisani ruski vojnici i tehnika i tri napada na položaje ruskih protivvazdušnih raketnih sistema, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske.

Raketne i artiljerijske snage zemlje pogodile su tri područja koncentracije ljudstva i opreme, jedno područje koncentracije artiljerije ruskih trupa, jednu radarsku stanicu, dva sistema za elektronsko ratovanje (EV), protivvazdušni raketni sistem i skladište municije, dodaje se.

Generalštab navodi i da je oboren ruski borbeni avion Su-25.

Patrijarh Kiril: "Neka mir i ljubav jačaju odnos među nama"

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je u televizijskom obraćanju, uoči Vaskršnje službe, poželeo je Rusima i Ukrajincima da Gospod čuva njihove zemlje i učvrsti mir i ljubav među njihovim narodima.

Patrijarh je rekao sinoć da se na ruskoj, istorijskoj zemlji dešavaju teški događaji i vode međusobne borbe. 

Foto: Tanjug/AP photo

- Apelujem i na Ruse i na Ukrajince, posebno na one koji su protiv svoje volje bili umešani u ovaj sukob. Neka Gospod blagoslovi zemlju našu, neka mir i ljubav jačaju odnos među nama, a mi verujemo da ćemo, milošću Božijom, svi mi moći zaista da promenimo svet na bolje - rekao je patrijarh u Uskršnjem televizijskom obraćanju vernicima, prenose RIA Novosti. 

Guverner: Rusija je izvršila masovni napad na Zaporožje

Guverner Zaporožja saopštio je da je Rusija izvršila masovni napad na tu oblast. Ruske snage su napale Zaporošku oblast tokom noći 16. aprila, na pravoslavni Uskrs“, rekao je gubernator Zaporoške oblasti Jurij Malasko.

Lokalna crkva u naselju Komišuvah u tom kraju oštećena je u ruskom napadu. Tamo se nisu održavale mise, rekao je guverner. Oštećene su i obližnje zgrade, dodao je on.

Nakon Poljske i Mađarska zabranila uvoz ukrajinskog žita

Nakon odluke Poljske da zabrani uvoz ukrajinskih žitarica i druge hrane, Mađarska je takođe privremeno blokirala uvoz ukrajinskog žita i nekih drugih poljoprivrednih proizvoda kako bi zaštitila svoje domaće tržište, rekao je mađarski ministar poljoprivrede Istvan Nagy.

- Vlada je predana zastupanju interesa mađarske poljoprivredne zajednice, zbog čega, u nedostatku značajnih mera EU, privremeno zabranjuje uvoz žitarica i uljarica poreklom iz Ukrajine - rekao je, prenosi 24hu. 

Jedan civil poginuo, šest ranjeno u ukrajinskom granatiranju crkve u Donjecku

Jedan civil je danas poginuo, a šest je ranjeno, kada su ukrajinske vojne snage granatirale sabornu crkvu Svetog preobraženja u Donjecku, prenela je agencija RIA Novosti.

Izvor iz okružne administracije naveo je za agenciju TAS S da se u trenutku napada unutra nalazilo nekoliko desetina ljudi.

Prema informacija misije DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju, oružane snage Ukrajine su ispalile ukupno 20 raketa iz višecevnih raketnih bacača u pravcu Donjecka.

Generalštab UKR:RUS nastavlja napade u pravcu Limana,Bahmuta, Avdijevke,Marinke

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage nastavljaju napade u pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke.

Ukrajinske snage su tokom proteklog dana odbile više od 60 ruskih napada, prenosi Unian.

Nastavljaju se žestoke borbe za grad Bahmut, navodi ukrajinski generalštab i dodaje da su ruske snage granatirale desetine naselja duž cele linije fronta.

Pogledajte više