"VLADIMIRE, NAŠ ZADATAK JE IZVRŠEN" Prigožin poziva Putina da proglasi kraj rata - "Ostvarili smo cilj"

Novosti onlajn

15. 04. 2023. u 13:30

OSNIVAČ ruske privatne paravojne organizacije Vagner Jevgenij Prigožin pozvao je putem svoje službe za medije ruskog predsednika Vladimira Putina da proglasi kraj rata i fokusira se na stvaranje uporišta u okupiranim delovima istočne Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

- Za vlasti Ruske Federacije i za društvo u celini, važno je okončati ‘specijalnu vojnu operaciju‘ - napisao je u objavi na "Telegramu" Telegram.

- Idealna opcija bi bila da se proglasi kraj specijalne vojne operacije, obaveste svi da je Rusija ostvarila planirane rezultate, a u nekom smo ih smislu zaista i ostvarili. Onesposobili smo veliki broj vojnika oružanih snaga Ukrajine i možemo da izvestimo da je naš zadatak izvršen - napisao je Prigožin i nastavio s nabrajanjem ruskih vojnih uspeha.

- U teoriji, Rusija je cilj ostvarila tako što je uništila veliki deo aktivnog muškog stanovništva Ukrajine i zastrašila drugi deo koji je pobegao u Evropu. Rusija je odsekla Azovsko more i veliki deo Crnog, zauzela veliki deo teritorija Ukrajine i stvorila kopneni koridor do Krima - naveo je on.

Prigožin tvrdi da Rusija sada može samo da "stekne čvrsto uporište i drži se teritorije koja je već njena". Istovremeno, on smatra da postoji i jedan problem koji je rat izazvao.-

- Ako je Ukrajina ranije i bila deo bivše Rusije, sada je to apsolutno nacionalno orijentisana država - rekao je on.

Vođa Vagnera je napisao čitav članak u kojem analizira važnost Bahmuta, curenje dokumenata Pentagona i nadolazeću ofanzivu oružanih snaga Ukrajine. Dodao je da je protiv bilo kakvih pregovora sa Ukrajinom, a dve zemlje trebale bi da se sretnu samo na bojnom polju.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO:

HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA: Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pogledajte više