ŠTA JE KRALJ ČARLS NASLEDIO OD ELIZABETE? Samo dragulji imaju basnoslovnu vrednost

Novosti online

14. 04. 2023. u 14:52

BRITANSKI kralj Čarls III je nasledio dragulje vredne 533 miliona funti (oko 600 miliona evra) od njegove majke, pokojne kraljice Elizabete II, procenio je "Gardijan" na osnovu sopstvenih istraživanja.

Foto: EPA

Dijamant u oblike kruške od 94,4 karata imaće glavnu ulogu u krunisanju kralja Čarlsa III, 6. maja ove godine.

Kamen će se nalaziti u središnjem delu krune koju je nosila Kamila, njegova supruga, zamenjujući Koh-i-noor, poznatiji, ali kontroverzni dragulj koji je opljačkan iz Indije.

Za razliku od Koh-i-noor, zamenski dijamant nije deo krunskih dragulja u vlasništvu države. 

Zapravo, Kulinan III je jedan od dva velika dijamanta poznata kao Male zvezde Afrike – drugi je Kulinan IV – koji su bili u privatnom vlasništvu pokojne kraljice.

Obično se nalaze u verovatno najvrednijem brošu na svetu; onaj koji bi, sa svojim kraljevskim poreklom, mogao da vredi preko 180 miliona funti.

Kraljičina kolekcija uključivala je nekoliko drugih vrednih nakita, koji su postali skoro legendarni i tako skoro neprocenjivi, zbog svoje istorije i kraljevskih veza.

Navodno omiljena tijara pokojne kraljice, koju je nosila u nekoliko navrata, poznata kao Vladimirova tijara vredi i do 30 miliona funti.

Jedan od najvrednijih komada kolekcije je još jedan dijamantski broš.

U obliku cveta, broš Vilijamson sadrži ono što se smatra za najfiniji ružičasti dijamant ikada otkriven, iskopan u britanskoj koloniji Tanganjika, sada Tanzaniji, 1947. godine.

Vlasnik rudnika, ekscentrični i povučeni Džon Vilijamson, dao je nebrušeni kamen Elizabeti kao svadbeni poklon.

Naručila je Kartijeu da ga postavi u platinasti broš pored više od 200 malih dijamanata, koje joj je takođe poklonio Vilijamson.

Njegova vrednost bi danas mogla biti oko 50 miliona funti.

BONUS VIDEO: ELIZABETA DRUGA KROZ DECENIJE - Pogledajte retke snimke iz života preminule kraljice

Pogledajte više