BORELJ UPOZORAVA KINU: Teško ćemo vam verovati ako to ne uradite

Novosti online

14. 04. 2023. u 10:40

ŠEF diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da će Evropi biti teško da veruje Kini ako ne pokuša da pronađe političko rešenje za ukrajinsku krizu.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

To je deo govora koji je Borelj trebalo da održi u istraživačkom centru u Pekingu u petak, ali je morao da otkaže put u Kinu jer se zarazio koronavirusom. Pripremljeno obraćanje objavljeno je na sajtu EU.

- Biće izuzetno teško, ako ne i nemoguće, za Evropsku uniju da održi odnos poverenja sa Kinom, što bih voleo da vidim, ako Kina ne doprinese traženju političkog rešenja zasnovanog na povlačenju Rusije sa ukrajinske teritorije -  upozorio je Borel.

- Neutralnost pred kršenjem međunarodnog prava nije kredibilna - rekao je Borel. On je pozvao kineskog predsednika Si Đinpinga da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i da Kina pruži više humanitarne pomoći ukrajinskom narodu.

Kina je saopštila da se protivi napadima na civile i nuklearna postrojenja u dokumentu o Ukrajini u februaru, ali se uzdržala od otvorenog kritikovanja Rusije zbog njenih postupaka tamo.

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA - Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pogledajte više