PUKOTINE U NEMAČKOJ ARMIJI SVE VIDLJIVIJE: Zensburg o spremnosti rezerve - "Zapušteno stanje, ne može da ispuni zadatke"

Novosti online

14. 04. 2023. u 09:06

ŠEF Saveza nemačkih rezervista Patrik Zensburg smatra da je rezerva Bundesvera, nemačkih oružanih snaga, trenutno u zapuštenom stanju.

Foto: Jutjub/phoenix

- To je odeljenje koje još uvek postoji uglavnom na papiru - rekao je Zensburg u intervjuu objavljenom u petak za listove Štutgarter cajtung i Štutgarter Nahrihten.

On je dodao da je aktivna rezerva deo efikasnog odvraćanja.

- Međutim, u sadašnjem obliku, rezerva ne može da ispuni te zadatke - naveo je šef sindikata.

S tim u vezi, Zensburg je pozvao na "sveobuhvatnu preorijentaciju" i poboljšanje opreme. Da bi se poboljšala efikasnost, preporučio je uvođenje obavezne službe.

- Rezervisti za sada mogu sami da odlučuju da li će vežbati ili ne. Po mom mišljenju, trebalo bi da se od njih zahteva da treniraju najmanje 14 dana svake dve godine. Za to vreme rezervisti bi takođe trebalo da dobiju slobodne dane od poslodavca - rekao je Zensburg.

U februaru je rukovodstvo Stranke slobodnih demokrata Nemačke iznelo ideju o jačanju rezervnog sastava Bundesvera kao alternativu ponovnog uvođenja obavezne vojne službe.

Rezervisti bi mogli da postanu jača komponenta modernog i efikasnog Bundesvera, navodi se u nacrtu rezolucije koji je za raspravu pripremio prezidijum stranke.

Savez nemačkih rezervista ima više od 115.000 članova, uključujući i one koji trenutno služe u Bundesveru i one u rezervnom sastavu. 

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pogledajte više