LUJ VITON OBJAVIO IZVEŠTAJ: Snažan rast prodaje u Kini, a usporavanje u SAD

Tanjug

12. 04. 2023. u 23:55

NAJVEĆA svetska luksuzna grupa LVMX objavila je rast prodaje u prvom kvartalu od 17 odsto, što je više nego dvostruko od očekivanja analitičara, pre svega zato što se Kina naglo oporavila nakon dužeg zatvaranja zbog kovida.

Foto: Epa

Prodaja francuske kompanije, koja poseduje brendove Luj Viton i Dior, kao i konjak Henesi i američku juvelirsku kuću Tifani, dostigla je 21 milijardu evra za tri meseca do kraja marta, preneo je Rojters.

Navodi se da je rast od 17 odsto drastično prevazišao očekivanja analitičara u nivou od osam odsto.

Brojke LVMX-a, koje su se pokazale ''otpornim'' na rastuću inflaciju i previranja na tržištu, predstavlja prvu projekciju razmera kineskog oporavka nakon što su blokade zbog kovida smanjile prodaju, navodi Rojters.

Francuska kompanija saopštila je da je u prvom kvartalu prodaja u Aziji, ne računajući Japan, porasla za 14 odsto, u poređenju sa padom od osam odsto u četvrtom kvartalu prošle godine.

Grupa je navela da očekuje da će Kina ostvariti rast u 2023.

Ta slika biće drugačija u SAD, gde veća potražnja od prošle godine pokazuje znake opadanja, posebno među mlađim kupcima niže potrošnje.

Prodaja u SAD je porasla za osam odsto u ovom kvartalu, više nego što LVMX je u 2022. ostvario 27 odsto svojih prihoda u Americi i 30 odsto u Aziji, isključujući Japan, a akcije te kompanije porasle su za 23 odsto od početka godine.

Pogledajte više