PREMIJER MOLDAVIJE DOVEO U PITANJE NEUTRALNI STATUS ZEMLJE Rečan: "Neutralnost nam je nametnuta kao instrument spoljne politike"

Novosti Onlajn

12. 04. 2023. u 22:37

MOLDAVSKI premijer Dorin Rečan doveo je u pitanje efikasnost neutralnog statusa zemlje – govoreći u parlamentu u sredu, rekao je da republika treba da razvije odbrambene sposobnosti.

Foto EPA

Moldavske vlasti su ranije više puta najavljivale da će se u pregovorima i sastancima sa zapadnim partnerima, uključujući NATO, dotaknuti teme jačanja i modernizacije odbrambenog potencijala zemlje. Posebno je šef Ministarstva odbrane Anatolij Nosatij govorio o potrebi stvaranja sistema protivvazdušne odbrane, ali zemlja sada nema sredstava za to.

- Mi imamo pretnju, to moramo jasno da razumemo. Neutralnost nam je nametnuta kao instrument spoljne politike. Zato iz naše strategije proizilazi da ćemo u svoj prostor privući ne samo tenkove, avione, rakete. Mi smo suočeni sa zadatkom razvoja u sferi odbrane - rekao je Rečan tokom javnog slušanja u Parlamentu o „Strategiji nacionalne bezbednosti“.

Moldavski premijer je takođe rekao da Rusija predstavlja pretnju po bezbednost Moldavije.

- Dugi niz godina smo imali te geopolitičke rasprave i kolebanja, ali danas je ta činjenica očigledna svima - dodao je Rečan.

Većina stanovnika Moldavije zalaže se za održavanje ekonomskih, političkih i kulturnih veza sa Ruskom Federacijom, pokazala je anketa koju je sredinom marta objavio Republički institut za marketing i sociološka istraživanja. Anketa je takođe pokazala da se više od polovine Moldavaca protivi izlasku zemlje iz ZND, kao i da su mnogi građani nezadovoljni životnim standardom i smatraju da je rukovodstvo zemlje krivo za podizanje cene gasa i struje.

Prema ustavu Moldavije, republika ima neutralan status, ali od 1994. godine zemlja sarađuje sa NATO-om u okviru individualnog plana partnerstva. Informativni centar alijanse radi u glavnom gradu Moldavije. U decembru 2017. godine u Kišinjevu je otvorena NATO kancelarija za vezu. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se više od 60 odsto stanovništva Moldavije protivi približavanju zemlje NATO-u, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: 

TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pogledajte više