SIJARTO OSIGURAO MAĐARSKU: Stiže još ruskog gasa

Novosti onlajn

11. 04. 2023. u 14:49

ŠEF mađarske diplomatije Peter Sijarto, koji boravi u poseti Moskvi, izjavio je da je sa ruskim vicepremijerom Aleksandrom Novakom razgovarao o nedopustivostim sankcijama protiv ruske nuklearne energetike, isporukama gasa u Mađarsku gasovodom „Turski tok“ i nafte preko naftovoda „Družba“.

FOTO: AP/Tanjug

- Na dnevnom redu razgovora sa vicepremijerom Aleksandrom Novakom danas su ozbiljna pitanja: fizička i tehnička bezbednost gasovoda 'Turski tok', koji omogućava snabdevanje gasom naše zemlje, očuvanje tranzitnih isporuka naftovodom 'Družba', preko kojeg se snabdevamo naftom, kao i nedopustivost sankcija, koje su pretnja po nuklearnu industriju - napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

Mađarski zvaničnik je objavio da je postignut sporazum u skladu sa kojim će tranzit nafte preko Ukrajine direktno plaćati mađarska kompanija „Mol“.
Pored toga, Sijarto je naglasio da je sporazum sa „Gaspromom“ o mogućim isporukama gasa Mađarskoj preko obima iz dugoročnih ugovora produžen.

Neophodna brža izgradnja novih blokova „Pakš 2“

Sijarto se takođe sastao i sa generalnim direktorom državne korporacije „Rosatom“ Aleksejem Lihačovom.

Prema saopštenju „Rosatoma“, Lihačov i Sijarto su razgovarali o daljim koracima u vezi sa realizacijom projekta izgradnje nuklearne elektrane „Pakš 2“, kao i drugim aspektima kompleksne saradnje u nuklearnoj oblasti.

Mađarski ministar je nakon razgovora sa direktorom „Rosatoma“ izjavio da novi blokovi „Pakš 2“ moraju biti izgrađeni što brže, bez obzira na razne prepreke.

- Moramo da obezbedimo da 'Pakš-2' bude izgrađen što je moguće brže, uprkos različitim preprekama, jer što skorije budu izgrađeni novi blokovi, to ćemo pre biti zaštićeni od potpuno ludih skokova cena na međunarodnom energetskom tržištu - istakao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, „čak su i u Briselu shvatili da bez nuklearne energetike nema energetske bezbednosti i evropske zelene tranzicije“.

On je objavio da će izmenjeni ugovori o izgradnji „Pakš-2“ biti dostavljeni Evropskoj komisiji i da se nada da od strane Brisela neće biti prepreka.

Ranije, krajem marta, mađarski ministar je izjavio da je u telefonskom razgovoru uverio Novaka da će mađarska Vlada i dalje blokirati sankcije protiv nuklearne energetike. Sa svoje strane, ruski vicepremijer je, prema Sijartovim rečima, izjavio da će se isporuke nafte i gasa iz Rusije u Mađarsku odvijati neprekidno, uprkos sankcijama.

Krajem 2014. godine Rusija i Mađarska su potpisale dokumente o izgradnji novih energetskih blokova u nuklearki „Pakš“, u skladu sa najsavremenijim svetskim standardima. Rusija je, kako je tada saopšteno, Mađarskoj odobrila državni kredit do deset milijardi evra, a planirana ukupna vrednost radova bila je 12,5 milijardi evra. Očekuje se da će izgradnja zdanja nuklearke početi na jesen ove godine i za to je već dobijena odgovarajuća licenca.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE - Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

(Sputnjik)

Pogledajte više