MICOTAKIS RAZGOVARAO SA ZELENSKIM: Grčki premijer ponovio čvrst stav u podršci Ukrajini

Đ.G.

10. 04. 2023. u 19:23

GRČKI premijer Kirijakos Micotakis telefonom je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i obećao podršku njegovoj zemlji, saopštila je pres služba premijera .

Foto: EPA

- Premijer je ponovo potvrdio čvrst stav Grčke u podršci Ukrajini i njenom pravu da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet, kao i solidarnost sa ukrajinskim narodom. On je naglasio da će Grčka nastaviti da podržava Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno, napominjući da od početak ruske invazije, nudila je humanitarnu i odbrambenu pomoć, i sprovodila i primenjuje evropski okvir sankcija protiv Rusije.

Grčka je među prvima poslala oružje u Ukrajinu: već 27. februara 2022. poslala je preko Poljske 40 tona opreme sa dva aviona S- 130. Nakon toga, Grčka je poslala nove partije naoružanja i vojne opreme.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov posetio je Grčku 6. aprila. Načelnik Generalštaba Grčke nacionalne odbrane general Konstantinos Floros je na sastanku sa njim rekao da je 72 tone humanitarne pomoći, 3.870 tona naoružanja, protivvazdušne rakete Stinger, rakete, artiljerijske granate, puščana municija, B. Oklopna vozila MP-1 su već poslata.

Prema Florosu, Grčka je spremna da prebaci u Ukrajinu još jednu seriju BMP-1, vođenih projektila 73 mm, artiljerijskih granata i municije za malokalibarsko oružje, kako bi pomogla u lečenju ranjenih i obuči posade tenkova Leopard.

Ranije je Grčka prebacila Ukrajini 30 borbenih vozila pešadije BMP-1 sovjetske proizvodnje u zamenu za nemačka oklopna vozila Marder. Ukupno je planirano slanje 40 borbenih vozila pešadije. Brojni mediji su objavili da je Atina spremna da pošalje 10 BMP-1 bez čekanja na zamenu iz Nemačke, prenela je RIA.

(primeminister.gr)

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pogledajte više