UKRAJINCI ŽELE ŠTO PRE U NATO: Parlament pozvao zemlje alijanske da ubrzaju ulazak Kijeva

Novosti onlajn/M.S.

10. 04. 2023. u 16:37

POSLANICI ukrajinskog parlamenta pozvali su zemlje NATO da podrže kandidaturu Kijeva za članstvo u NATO i ubrzaju ovaj proces, izjavio je ukrajinski parlamentarac Aleksij Gončarenko, prenose RIA novosti.

Ukrajinska Rada donosi čudne zaključke, Foto AP

- Rada je apelovala na zemlje članice NATO-a i Parlamentarnu skupštinu NATO-a da ubrzaju ulazak Ukrajine u alijansu - napisao je Gončarenko na svom Telegram kanalu.

Tekst apela sadrži apel „da podrži opravdanu potrebu Ukrajine u trenutnim vanrednim okolnostima da dobije članstvo u NATO“. Poslanici su takođe pozvali parlamente država alijanse da usvoje odgovarajuće rezolucije i apeluju na vlade da podrže molbu Ukrajine i započnu „planiranje procesa pristupanja Ukrajine Severnoatlantskom savezu“.

Rada je takođe pozvala zemlje da olakšaju donošenje važnih odluka na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Luksemburgu u cilju približavanja Ukrajine članstvu u ovom vojnom bloku.

Ranije je Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvore, izvestio da se Sjedinjene Države, zajedno sa Nemačkom i Mađarskom , protive naporima Poljske i baltičkih država da ojačaju veze Ukrajine sa NATO-om i predlogu zemlje o mapi puta za članstvo u alijansi. 

Krajem septembra 2022. godine, Vladimir Zelenski je objavio da Ukrajina podnose zahtev za ulazak u NATO po ubrzanoj osnovi. Sprovođenje takve procedure sada je neblagovremeno, primetio je kasnije pomoćnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven . 

FOTO: AP/Tanjug

Generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg je, komentarišući izjavu Zelenskog, priznao nepromenjen stav bloka o pravu svake zemlje da sama određuje svoj put i o politici „otvorenih vrata“, ali je naglasio da će alijansa koncentrisati napore na pomoć Kijevu da se odbrani.

Pres sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da je Kremlj čuo zahtev Zelenskog da Ukrajina uđe u NATO, kao i različite reakcije na njega. 

Prema njegovim rečima, Moskva pomno prati situaciju i seća se da je upravo orijentacija Kijeva ka alijansi postala jedan od razloga za početak ruske specijalne operacije u Ukrajini.

BONUS VIDEO: 

SNIMAK EKSPLOZIJE: Trenutak kad kafić u Sankt Petersburgu odleće u vazduh


 

Pogledajte više