ZAPLOVIO OGROMNI ERDOGANOV NOSAČ DRONOVA: "Anadolu" je ponos turske flote - nosi čitav bataljon vojnika i veliki broj letelica (VIDEO)

Novosti online

10. 04. 2023. u 14:51

DESANTNI brod "Anadolu", koji će nositi bespilotne letelice Bajraktar ​​TB3, stupio je u službu u turskoj mornarici u ponedeljak, piše TRT.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ovaj brod ne samo da će "ojačati moć turske flote, već će po svojim sposobnostima omogućiti da se zona operativnih sposobnosti turskih oružanih snaga proširi daleko izvan voda Turske", piše turski medij.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je na ceremoniji rekao da je "Anadolu" ponos cele Turske, i istakao da je to prvi brod na svetu konstruisan da koristi udarne bespilotne letelice.

- Desantni brod ima sve mogućnosti da bude korišćen u vojnim i humanitarnim operacijama bilo gde u svetu - rekao je Erdogan.

Turski predsednik posebno ističe da je u brod ugrađeno 70 odsto domaćih komponenti. Plovilo je dugačko 231 metar i široko 32 metra, a pored dronova može da nosi jedinicu veličine bataljona, sa svim propratnim logističkim službama i materijalom, što omogućava brzu reakciju turske vojske.

- Plovilo je projektovano da nosi 94 komada opreme, uključujući 13 tenkova, 27 amfibijskih oklopnih transportera i 6 oklopnih transportera. Paluba može da primi 10 helikoptera i 11 udarnih bespilotnih letelica. Brodski hangar je predviđen za još 19 helikoptera i 30 dronova. Brod može da primi i četiri čamca - rekao je Erdogan, i dodao da na brodu postoji i bolnica sa 2 operacione sale.

BONUS VIDEO: VATRA SA "ADMIRALA GORŠKOVA" - Ruska fregata ispaljuje projektile tokom vežbi u Indijskom okeanu

Pogledajte više